Neredi u Kataloniji zbog referenduma

Svijet

Španska policija ispalila je gumene metke na okupljene ispred glasačkog mjesta u Barseloni, izjavili su danas očevici.

“Policija je ispalila gumene metke na raskrsnici dvije ulice u Barseloni”, naveli su očevici, prenose lokalni mediji.

Španske vlasti su protiv održavanja glasanja koje je Ustavni sud proglasio ilegalnim i koriste sve pravne mogućnosti da ometu referendum.

Vlasti bile su primorane da pošalju nacionalnu policiju kako bi spriječili održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je prerastao u farsu, rekao zvaničnik španske Vlade u tom regionu Enrik Miljo.

Prema njegovim riječima, cilj policije koja je otišla na glasačka mjesta u Kataloniji je pljenidba izbornog materijala i da njihova meta nisu ljudi koji su došli da se izjasne.

“Morali smo da učinimo nešto što ne želimo”, rekao je Miljo.

On je objavu regionalnih vlasti Katalonije da se može glasati na bilo kom mjestu otvorenom u tom regionu komentarisao da je sve to farsa i da su prvi put u istoriji regulative mijenjane 45 minuta prije početka glasanja.

Španske vlasti su protiv održavanja glasanja koje je Ustavni sud proglasio ilegalnim i koriste sve pravne mogućnosti da ometu referendum.

Na osnovu naloga pravosuđa i tužilaštva, policija mora da zaplijeni glasačke listiće, uhapsi organizatore i omete komunikacioni centar katalonskih vlasti u Barseloni, čime će presjeći veze sa glasačkim mjestima i pristup programu za glasanje putem interneta.

Vlada Katalonije saopštila je danas da će referendum o nezavisnosti tog regiona biti održan uprkos naporima centralnih vlasti da spriječi glasanje.

“Stav Vlade je takav da možemo proslavljati referendum o samoopredijeljenju, ne onako kako smo željeli ali imaće demokratske garancije”, rekao je portparol regionalne Vlade Žordi Turul.

Prema njegovim riječima, nekoliko glasačkih mjesta nije moglo da bude otvoreno ali je Vlada donijela odluku o “jedinstvenom glasanju” što će omogućiti biračima da se izjasne na bilo kom biralištu uz pasoš ili neki drugi identifikacioni dokument.

“Time će biti usporen proces, ali će omogućiti svima da glasaju dok je i jedna škola otvorena”, istakao je Turul.

On je naveo da će na biralištima biti glasački listići, ali da se mogu koristiti verzije povučene sa interneta i odštampane kod kuće.

“Vlada će učiniti sve što može da Katalonci mogu da glasaju. Glasanje će pratiti grupa akademika i profesionalaca kako bi se osiguralo da nema kršenja osnovnih prava”, dodao je Turul.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *