Zbog dolaska uragana zatvorene škole i druge institucije

Svijet

Uragan “Ofelija” približava se evropskom tlu. Irska zatvorila sve škole. Škotska, Vels i delovi Engleske izdali “žuto” upozorenje.

Kako su saopštile vlasti Irske, osim škola zatvoriće se i koledži i druge obrazovne institucije.

Odluka je doneta u dogovoru sa službom za vanredne situacije i konsultacija sa meteorološkom službom koja prognozira dolazak “oluje bez presedana”.

Irska meteorološka služba je izdala “crveno upozorenje” i ukazala na “potencijalni rizik po živote” pri očekivanom udaru oluje.

Veruje se da će “Ofelija” oslabiti, ali će ipak biti praćena snažnim udarima vetra i do 130 kilometara na sat i obilnim padavinama, što bi moglo da izazove poplave.

U Škotskoj, Velsu i delovima Engleske izdato je “žuto upozorenje”, prenela je agencija AFP.

Meteorolozi ističu da je “Ofelija” najsnažniji uragan ikada zabeležen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je “doputovao” toliko daleko na sever.

Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu “Velike oluje” iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala, podseća AP.

Snaga “Ofelije”, koja se trenutno preko Atlantika kreće prema severoistoku, u nedelju je bila u kategoriji 2, sa vetrovima brzine 169 km na sat.

Očekuje se da njena snaga oslabi na nivo oluje kada bude stigla do kopna, ali britanski meteorolozi upozoravaju da bi i dalje mogli da ga prate vetrovi “uraganske snage”.

Temperature u Evropi od 5 do 7 stepeni više od normalnih

Najgori udari oluje očekuju se u severnom i zapadnom delu Velike Britanije, a brzina vetrova bi mogla da dostigne 130 kilometara na sat. Meteorologinja “Weather Channela” Hana Findli je izjavila:

– Ofelija bi trebalo da ostate uragan prve kategorije u nedelju, kada će proći zapadno od Portugala, i u ponedeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperature u Evropi, koje će biti od 5 do 7 stepeni više od normalnih”.

Za Portugaliju je sve ovo još neobičnija pojava – „Ofelija“ će „očešati“ Azorska ostrva, arhipelag udaljen 1.500 kilometara od obala Portugalije. Svega 15 poznatih uragana je prošlo u opsegu od 200 nautičkih milja od Azorskih ostrva.

Prema rečima Filipa Klocbaha, istraživača uragana sa Državnog univerziteta „Kolorado“, „Ofelija“ je najjači tropski ciklon (termin koji obuhvata geološke depresije, oluje i uragane) koji se našao tako daleko na istoku Atlantika u mesecu oktobru, još od oluje „Grejs“ iz 2009. godine.

Sa „Ofelijom“ kao 10. zvaničnim uraganom u Atlantskom basenu ove godine do 11. oktobra, sezona uragana nad Atlantikom u 2017. postala je druga u nizu rekordnih sezona. Na taj način se izjednačila sa sezonama 1886, 1893, 1933. i 1995. godine.

Ipak, sezona sa najviše uragana do sredine oktobra je ona iz 2005. godine, kada se ukupno 12 uragana formiralo do 11. oktobra.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *