Predao se Pudždemon

Svijet

Vest o predaji Pudždemona objavila je belgijska državna televizija za region Flandrije VRT. Zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo se i četvoro njegovih bivših ministara.

Portparol belgijskog tužioca potvrdio je da se pet osoba koje potražuje Španija predalo policiji u nedelju ujutru. Oni će, kako je rekao, biti saslušani danas popodne, a sudija će odluku o njihovoj sudbini doneti do sutra ujutru.

Dalji koraci sudije, koji za odluku ima rok od 24 sata otkako su Pudždemon i ministri stavljeni u pritvor, mogu biti razne opcije – od hapšenja i zatvaranja do uslovne slobode.

Belgijski list “Soar” (Soir) navodi da istražni sudija ima dve opcije za Pudždemona i četvoro ministra – da ih pusti na uslovnu slobodu ili, pak, da ih stavi u zatvor. Novinar lista, koji je prisustvovao konferenciji za medije belgijskog tužilaštva, navodi da će saslušanja biti sprovedena iza zatvorenih vrata, sa advokatom i prevodiocem, što će iziskivati vreme jer će saslušanja biti pojedinačna.

Isti novinar kaže i da bi belgijsko tužilaštvo trebalo da saopšti odluku istražnog sudije već večeras između 20:00 i 22:00 sati.

Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *