Porošenkova supruga krala novac iz humanitarnih fondacija

Svijet

Supruga predsjednika Ukrajine Marina Porošenko mogla bi da bude umiješana u pranje novca preko međunarodnih humanitarnih fondacija, koje su namijenjene za pomoć djeci s ograničenim mogućnostima, prenio je “Luksemburg herald”.

– Ovu djelatnost podržava Marina Porošenko, predsjednikova supruga, koja lično “kontroliše” priliv sredstava na račune ovih fondacija i aktivno učestvuje u njihovom promovisanju – navedeno je u tekstu.

Prema navodima lista, SAD i evropske zemlje izdvajale su novac za potrebe ukrajinske djece s ograničenim mogućnostima preko privremenih međunarodnih fondacija za humanitarnu pomoć. Sredstva s računa dobrotvornih organizacija prenošena su na račune raznih firmi, među kojima su i ofšor preduzeća, a same fondacije su zatvarane.

Luksemburški list posebno navodi organizaciju „Internešenel renesans fondejšen“ Džordža Soroša, kroz koju su na osnovu ove sheme prolazile na desetine i na stotine miliona dolara.

Izvor u Ministarstvu pravde Ukrajine dostavio je luksemburškim novinarima i podatke o djelatnosti dobrotvorne organizacije „Jaka Ukrajina“, u čijem je radu učestvovala Marina Porošenko.

Prema riječima sagovornika lista, nakon što su osnivači fondacije prisvojili novac, preduzeće je likvidirano.

Zamjenik šefa administracije predsjednika Ukrajine Rostislav Pavlenko takođe je osumnjičen za umješanost u ovu korupcijsku shemu.

Sputnjih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *