Tusk: Poljska vodi politički rat protiv EU

Svijet

Politički rat Poljske protiv EU i Njemačke u punom je zamahu – a predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk optužio je poljske vlasti da rade u interesu Rusije.

Tako su Rusi postali dežurni krivci i za velike nesporazume na relaciji Varšava-Brisel, mada poljska Vlada zauzima veoma negativan stav prema Moskvi i održava prilično hladne donose sa Kremljom.

“Oštar sukob Poljske sa Ukrajinom, izolacija unutar EU, zatiranje vladavine prava i nezavisnog sudstva, napad na nevladin sektor i slobodne medije.

Strategija Prava i pravde vladajuće poljske stranke ili plan Kremlja?”, pita Tusk na “Tviteru”.

Brisel optužuje Varšavu da polako “tone u autoritarni sistem”, a ovaj napad za mnoge predstavlja najavu Tuska, bivšeg premijera Poljske, da će se vratiti u poljsku politiku kada mu 2019. godine istekne mandat.

Evropski parlament najavio je moguće sankcije protiv Poljske zbog “nepoštovanja demokratskih institucija”.

To otvara novi front između EU i Varšave, nakon što je Evropska komisija prošle godine pokrenula istragu protiv vladajuće stranke u Poljskoj zbog problema u vezi sa nezavisnošću sudstva.

Poljska ne želi da prima migrante sa Bliskog istoka, a njene vladajuće strukture su sve skeptičnije prema EU – potsjećaju analitički portali.

Istovremeno, Poljska je u nekoliko navrata podsjetila Njemačku da bi joj trebala platiti reparacije za okupaciju tokom Drugog svjetskog rata – i to u iznosu od više stotina milijardi evra.

Njemačka je odgovorila da se Poljska odrekla zahtjeva za reparaciju još tokom pedesetih godina prošlog vijeka i da je to za Berlin završena priča – navode analitički portali.

Međutim, zvanična Varšava navodi da je to učinjeno pod pritiskom tadašnjeg SSSR-a i Istočnog bloka, čiji je Poljska bila član, te da se oproštaj reparacije odnosio samo na tadašnju Istočnu, ali ne i Zapadnu Njemačku.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *