“Knjigovođa Aušvica” osuđen na četiri godine zatvora

Svijet

Bivši pripadnik specijalnih nacističkih formacija tokom Trećeg Rajha Oskar Grening mora uprkos dubokoj starosti pristupiti odsluženju četverogodišnje zatvorske kazne, presudio je u srijedu Viši pokrajinski sud u Seleu.

Sud je time odbacio tužbu 96-godišnjeg Greninga, koji je 2015. osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja u ubistvu najmanje 300.000 osoba tokom svoje službe u koncentracionom logoru Aušvic od 1942. do 1944.

Viši pokrajinski sud u Seleu na osnovu vještačenja utvrdio je da je Grening uprkos dubokoj starosti sposoban za odsluženje zatvorske kazne.

Oskar Groening, kojeg su mediji prozvali i “SS knjigovođom”, radio je u upravi logora Aušvic i bio, između ostalog, zadužen za registraciju deportovanih i za transfer novca ukradenog od zarobljenika.

Optužnica iz 2015. se usredotočila na period ranog ljeta 1944., kada je u samo nekoliko mjeseci deportovano i u logoru Aušvic ubijeno preko 400.000 mađarskih Jevreja.

Više od milion ljudi, većinom Jevreja, ubijeno je u logoru smrti Aušvic-Birkenau. U dobi od 21 godine, Grening se dobrovoljno pridružio formacijama SS-a te je potom 1942. prebačen na rad u logor Aušvic.

Prijeratni bankovni službenik, Grening nikada nije zanijekao svoju nacističku prošlost te je na prvom danu suđenja prihvatio “moralnu odgovornost” za holokaust.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *