Vođa “Srbske časti” u RS demantuje povezanost sa Dodikom

Aktuelno

Vođa “Srbske časti” u Republici Srpskoj, Igor Bilbija, demantuje pisanje medija o povezanosti ove organizacija koju mnogi smatraju paramilitarnom sa rukovodstvom RS i predsjednikom Miloradom Dodikom.

Igor Bilbija, predsjednik Udruženja “Srbska čast”, za N1 je rekao da njegovo Udruženje nije politički obojeno, i da ih niko ne finansira.

– Što se tiče Udruženja Srbska čast, mi nemao članove, imamo simpatizere. Moj brat ima registrovano Udruženje u Srbiji, mi ovdje nemamo ali radimo na tome. Imamo puno simpatizera, mi smo patriotska organizacija, udruženje pravoslavaca, Srba, koja pokušava da pomogne našem narodu u skladu sa našim mogućnostima, rekao je Bilbija za N1.

Udruženje je u prošlosti provodilo humanitarne akcije, pomagali su socijalno ugroženima hranom i novčano.

– Kada smo pravili akciju za pomoć dječaku iz Banjaluke, operacija očiju, 1.200 evra su nam poslali Bošnjaci iz Beča. Na moje ime, Igor Bilbija, kaže on.

Za N1 je komentarisao izjave ministra bezbjednosti Dragana Mektića o Udruženju “Srbska čast”.

– Da sam ja lično u pitanju, ne bih komentarisao. Jer je to bolesna laž. Pošto je organizacija u pitanju, to je bolesna izmišljotina. Napad je to na mene, moju porodicu, moju bezbjednost. Ja kao pravoslavac, Srbin, imam drugara Hrvata, Bošnjaka, Albanaca. Oni su se pokazali u ova tri dana, zvali su me privatno. Neki su htjeli da dođu i sjede sa mnom. Moji Bošnjaci će da vam kažu ko sam i šta sam, ističe Bilbija.

Tvrdi da Milorad Dodik i SNSD ne finansiraju rad Udruženja.

– Ja predsjednika Milorada Dodika ne poznajem. Niti on mene. Slikali smo se, čast mi je slikati se sa predsjednikom Republike Srpske. Slavio sam Dan RS, slaviću ga dok Republika Srpska postoji. Nisam ja sam na ulici bio, hiljade su bile. Nismo ništa napravili, nastavlja Bilbija.

– Mi nemamo ništa sa politikom, nismo obojeni, niti imamo fondacije sa političarima, tvrdi vođa “Srbske časti” u Republici Srpskoj.

Da li će tužiti Dragana Mektića – još ne zna.

– Razumijem da novinar Žurnala može da napiše i ne razmišlja. Ali da ministar tako priča, to je smiješno. Ako sam i za šta kriv – neka me osude, izjavio je.

I kriminalci među “časnima”

Pripadnici organizacije “Srbska čast” iz Srbije, koja je formirala svoj ogranak i u Republici Srpskoj, već drugu godinu zaredom učestvuju na proslavi 9.januara, Dana RS. Na društvenim mrežama hvale se zajedničkom fotografijom sa poredsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Mediji navode da među pripadnicima ove organizacije ima bivših specijalaca, ali i ljudi koji su u sukobu sa zakonom zbog prijetnji, ucjena, premlaćivanja, zelenašenja i droge.

Igor Bilbija, vođa ove organizacije u Republici Srpskoj Igor Bilbija-Bili više puta je hapšen zbog raznih krivičnih djela, a 2013. uhapšen je u akciji “Sova” zbog zelenaštva i iznude. Zajedno sa njim tada su uhapšeni Siniša Milojević Kobra (41) iz Banjaluke, Milan Vujčić Vujke (36) i Petar Lekić Role (42) iz Gradiške, te Boris Torbica Čorba (36).

Bilbija je i 2005. godine privođen kao član velike kriminalne grupe zajedno sa Vujketom. Prema navodima iz medija, Bilbija je više puta novčano kažnjavan zbog krivičnog djela teške tjelesne povrede (800 KM), koje je ponovio (teške tjelesne povrede; 2.000 KM).

N1/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *