Stranke proglašavaju pobjede prije zvaničnih rezultata

Aktuelno

U Bosni i Hercegovini su danas održani lokalni izbori, a glasačka mjesta su zatvorena u 19 časova. Izbore su obilježile optužbe za kupovinu glasova i neregularnost, a najburnije je bilo u Stocu i Prozor-Rami, gde je došlo i do fizičkog obračuna.

Koalicija ”Pod lupom” je objavila da su do 16.30 registrovane 93 kritične situacije tokom izbornog procesa.

20.59 Višegrad: SNSD proglasio pobjedu

Kandidat za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević (SNSD) proglasio je pobjedu u trci za načelnika ove opštine. Đurević je zahvalio svim biračima na ukazanom povjerenju i istakao da ova opština, nakon ubjedljive pobjede, mora da ide naprijed. Mladen Đurević je svog protivkandidata pobijedio sa više od 1.000 glasova razlike. Kandidata SNSD podržali su koalicioni partneri DNS, SP, SNS, SRS.

20.56 SNSD slavi u Trebinju

Kako javlja reporter „EuroBlica“, u prostorijama SNSD u Trebinju je već počelo slavlje. Prema ranijim saznanjima, Luka Petrović, kandidat SNSD u Trebinju, vodio je sa 1.700 glasova više ispred kandidata PDP Slavka Vučurevića.

20.55 SDS: Abramović pobijedio u Berkovićima

Kako navode iz Izbornog štaba SDS, prema podacima Opštinske izborne komisije, u Berkovićima je pobjedu odnio njihov kandidat Nenad Abramović.

20.54 SNSD: Pobjeda i u Bileći

Prema preliminarnim podacima iz Izbornog štaba SNSD Bileća, kandidat ove stranke za načelnika opštine Miljan Aleksić pobijedio je na lokalnim izborima. Aleksićev protivkandidat je kandidat Saveza za promjene Milorad Vojnović /SDS/. U Bileći je na izbore izašlo 7.663 ili 76,18 odsto građana.

20.45 PDP: Sakan načelnik Kotor Varoša

Branislav Borenović, lider PDP, objavio je na „Tviteru“ da je ubjedljiva pobjeda kandidata ove partije Zdenka Sakana u trci za načelnika Kotor Varoša. Sakan je pobijedio SNSD kandidata Gorana Kušljića.

20.44 SDS: Pobjeda Sjerana u Istočnom Mostaru

Iz Izbornog štaba SDS u Banjaluci navode da je u Istočnom Mostaru u trci za načelnika pobijedio SDS kandidat Božo Sjeran.

20.43 SNSD: Radojićič ubjedljiv

U štabu Igora Radojičića, kandidata SNSD za gradonačelnika Banjaluke, kažu da je obrađeno 30-ak biračkih mjesta u Banjaluci i da vodi Radojičić.

Razlika je, tvrde u štabu, prilično velika u odnosu na njegovog protivkandidata, Dragana Čavića, kandidata Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke.

20.42 Borojević slavi u Kneževu

U Kneževu je pobijedio nezavisni kandidat Goran Borojević, nezvanično saznaje “EuroBlic”. U gradu se već okupilo više stotina građana proslavljajući Borojevićevu pobjedu, koji je imao skoro duplo više glasova od protivkandidata, Milana Komljenovića (SZP) i Dražena Borojevića (SNSD-SP).

20.38 SNSD: Avdalović novi načelnik Nevesinja

Milenko Avdalović iz SNSD novi je načelnik opštine Nevesinje, rečeno je Srni u Opštinskom odboru SNSD. Prema prvim nezvaničnim informacijama, Avdalović ima oko 700 glasova više od kandidata SDS za načelnika opštine Momčila Šiljegovića. SDS drži vlast u Nevesinju proteklih 20 godina

20.33 SNSD: Tomaš u vođstvu u Prnjavoru

Nezvanične informacije iz štaba SNSD, na osnovu prebrojanih 71,43 odsto glasova, u Prnjavoru vodi kandidat SNSD, Darko Tomaš, sa oko 8.000 glasova, ispred kandidata SDS, Siniše Gatarića, koji je, navodno, osvoji oko 5.000 glasova.

Dodaju i da u Prnjavoru, Laktašima, Krupi na Uni, Gradiški, Trnovu, Istočnom Novom Sarajevu, Dubici, Zvorniku, Višegradu, Srpcu i na Palama, u trci za načelnika vodi SNSD.

20.26 DNS: Đaković vodi u Prijedoru

Potpredsednik Izbornog štaba DNS u Prijedoru Mirko Sovilj kaže da, prema prvim podacima, vodi kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković.

– Iznenađuju nas podaci da je u mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom više glasova dobio kandidat Saveza za promjene Dušan Berić; na primjer, u Bišćanima čak 70 odsto – istakao je on.

20.25 Mićić upozorio na kupovinu glasova

Mićo Mićić, aktuelni gradonačelnik Bijeljine, kazao je da je izborni dan prošao bez većih incidenata.

– Bilo je kupovine glasova, ali time će se narednih dana baviti nadležni istražni organi. Očekujem pobjedu i vjerujem da će narod reci svoje – kazao je Mićić.

20.21 SDA proglasio pobede u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima

Halid Genjac, šef izbornog štaba SDA, izjavio je da će ova stranka ostati najveća politička stanaka u BiH, sa najvećim brojem načelničkih i odborničkih mandata.

– Možemo reći da se ispunjavaju naša očekivanja – rekao je Genjac i dodao da SDA, prema njihovim informacijama, već može proglasiti pobjede u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima.

– Podaci govore da će SDA dobiti i gradonačelničko mjesto u Zenici, iako to još nije zvanično, jer su podaci u obradi. Kandidat SDA za načelničku poziciju u Opštini Centar u Sarajevu je u vođstvu i velike su šanse da će pobijediti – dodao je Genjac.

20.11 Grujičić veruje u pobjedu

Kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, Mladen Grujičić, kazao je za da očekuje pobjedu na današnjim lokalnim izborima.

U kratkom razgovoru za N1, Grujičić kaže da još uvek zbrajaju rezultate sa svih 27 biračkih mjesta u Srebrenici.

– U 21 čas će biti svi podaci izneseni. Očekujem pobjedu – kazao je Grujičić.

20.04 Iz Trebinja 13 primjedbi

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Trebinja Slavko Vučurević istakao je večeras u Trebinju da su uputili 13 primjedbi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zbog nereglarnosti na biračkim mjestima, te dvije prijave CJB Trebinje.

– 13 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji BiH upućeno je zbog podmićivanja birača od od strane aktivsta SNSD – istakao je Vučurević.

Šef izbornog štaba SZP Zoran Anđušić optužio je SNSD da je na glasačkom mjestu u naselju Ložiona prilikom otvaramja glasačkih kutija pokradeno 120 listića za odnornike i 62 za gradomačelnika.

19.41 Miran dan u Banjaluci

U Gradskoj izbornoj komisiji u Banjaluci potvrdili su da je do 16 časova izlaznost u najvećem gradu Srpske bila 42 odsto i da trenutno pristiže materijal u prostorije Gradske izborne komisije. Oni su dodali da je izborni dan uglavnom protekao mirno u Banjaluci.

19.39 SNSD očekuje 200.000 glasova

Zamjenik šefa Izbornog štaba SNSD, Danijel Dragičević, izjavio je za RTRS da ova stranka očekuje da u Republici Srpskoj osvoji 200.000 glasova. On je dodao da su, za sada, sigurni u pobjedu „u jednoj od opština na sjeveru RS“.

19.30 SzP: Pritisci na birače

Šef izbornog štaba Saveza za promjene u Banjaluci Vojin Mijatović istakao je da je, prema podacima sa biračkih mjesta sa kojim raspolažu, do 18 časova glasalo preko 55 odsto biračkog tijela.

On je naglasio da je registrovano dosta pritisaka na birače, naročito iz SNSD.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *