Dodik: Posjeta Briselu pod teretom pitanja zašto nije formirana vlast

Aktuelno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ide u Brisel na sastanak sa čelnim ljudima EU kako bi pokušao da gradi partnerstvo.

 

– Vidjećemo kakvi su planovi EU, koja jeste važan faktor, ali mislim da sve više treba da bude izmaknuta iz političkih odlučivanja u BiH – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

 

On je napomenuo da će odlazak u Brisel biti pod teretom pitanja zašto na nivou BiH još nije formirana vlast.

 

– To znači da ćemo moći i manje da tražimo, jer moramo da objasnimo zašto nema vlasti, kakvi su odnosi, zašto je ovakva situacija, zašto je ekonomska situacija takva kakva jeste, te zašto Predsjedništvo nije ispoštovalo zakon – rekao je Dodik. On ističe da je protiv bilo kakvog pritiska kako bi se formirala vlast na nivou BiH.

 

– To je stvar koju mi sami moramo da uradimo. Postojala je mogućnost da se to uradi i ranije, međutim nije, iz nekih razloga koje sada možemo prepoznati, a to je prije svega u Federaciji BiH oko bošnjačkog političkog bloka. Oni nisu imali konsolidovanu situaciju – rekao je Dodik.

 

On je istakao da u FBiH sada vrše neke pregovore kako bi se formirala vlast, prvo u tom entitetu, a onda i na nivou zajedničkih institucija, te dodao da sve to ide sporo, a moglo je brže.

 

– Što se nas tiče, mi smo ovdje obavili sve poslove. Kada je riječ o Predsjedništvu, ono je spremno da predloži kandidata i mislim da smo to trebali da učinimo kako to zakon nalaže, a ne da se sada, kao neki koji nisu htjeli da to stavimo na dnevni red, kao što su (Željko) Komšić i (Šefik) Džaferović, pozivaju na neke zakone na drugim mjestima – rekao je Dodik.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *