Ministar Mektić saslušan zbog zgrade IDDEEA BiH u Banjaluci

Aktuelno

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić saslušan je u Tužilaštvu BiH u vezi sa gradnjom zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Mektić kaže da mu tužilac stavlja na teret da je diskusijama na sjednici Savjeta ministara BiH “uticao na direktora Agencije da poništi tender za gradnju objekta u Banjaluci”.

Mektić objašnjava da je stari menadžment IDDEEA, na čijem je čelu bio Siniša Macan, svojevremeno raspisao tender za objekat u kome bi bilo sjedište ove agencije.

“Kvadratura je bila oko 30.000 metara kvadratnih. Savjet ministara BiH je zatržio da se dostavi informacija u vezi sa ovom javnom nabavkom, koju je dostavio novi direktor IDDEEA Edin Nesimi. Na sjednici sam ga pitao da li je zaista potrebna tolika kvadratura. Odgovor je bio negativan i da je dovoljno 3.000 kvadrata. Na kraju je Savjet ministara glasao za zaključak da se tender poništi. Sve što sam rekao, rekao bih ponovo”, poručuje Mektić.

Kaže da ne zna ko je protiv njega podnio prijavu, ali sumnja da su sve zakuvali “oni koji su planirali da se ugrade u posao od 15 milona KM”.

“To je nevjerovatno. Tužilaštvo BiH je revnosno samo kada su u pitanju gluposti”, kaže Mektić.

Iz Tužilaštva BiH u banjalučkom listu nisu dobili odgovor na pitanja za šta konktretno terete Mektića. Iz IDDEEA nije odgovoreno da li su oni prijavili ministra i gdje je stala nabavka zgrade.

Petogodišnja sapunica

Priča o novoj zgradi IDDEEA traje još od 2011. kada je Savjet ministara BiH odobrio projekat vrijedan oko 27 miliona maraka, na lokaciji kasarne u Trapistima.

Tender je raspisan sredinom prošle godine, ali je vrlo brzo IDDEEA odlučila da ga poništi, što joj nije pošlo za rukom jer se na tu odluku žalio jedan od učesnika tendera.

Za najpovoljnijeg ponuđača u iznosu od 15,1 milion KM izabran je konzorcijum na čelu sa “Integral inžinjeringom” iz Laktaša. Međutim, žalila su se druga dva učesnika na tenderu, zbog čega je tender poništen, a nesuđeni pobjednici od BiH traže 1,4 miliona KM odštete.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *