Stranci odlučuju: Italijan mijenja Njemicu u Ustavnom sudu BiH

Aktuelno

Njemicu Konstanse Greve u Ustavnom sudu BiH najverovatnije će zamijeniti Italijan Đovani Graso, saznaje “EuroBlic” iz više izvora bliskih institucijama BiH.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića nisu željeli da govore o imenima za nasljednika sutkinje Greve, koja je nedavno razriješena dužnosti zbog odlaska u penziju, ali su podsjetili na raniji Ivanićev stav da to pitanje neće delegirati na Predsedništvu BiH.

Ivanić je već poručio da neće dati nikakav legitimitet izboru novog stranog sudije Ustavnog suda BiH.

– Dobili smo zahtjev da u Predsjedništvu BiH, iako naše mišljenje nije obavezujuće, da raspravljamo o novom sudiji, ali tu temu neću stavljati na dnevni red – izjavio je Ivanić.

U Ustavu BiH stoji da međunarodne sudije imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Međutim, ako se konsultacije i ne dese, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava može sam da imenuje stranog sudiju.

-Ako se to uskoro i ne desi, Ustavni sud BiH može normalno da funkcioniše, jer radi osam sudija, a za svaku odluku je potrebno pet glasova, odnosno većina, izjavio je za EuroBlic bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić.

I ekspert za ustavna pitanja iz Sarajeva Ćazim Sadiković smatra da je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava autonoman u izboru međunarodnog sudije u Ustavnom sudu BiH.

-Imamo sličnu situaciju sa arbitrom za Brčko, a analogno tome, vjerujem da je takva situacija i sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, kaže Sadiković.

Ustavne odredbe

Ustavni sud BiH ima devet članova. Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon dogovora sa Predsjedništvom BiH. Osim Njemice Greve, članovi Ustavnog suda BiH su i Tudor Pantiru iz Moldavije i Margarita Nikolovska iz Makedonije.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *