Demobilisani vojnici pisali Čubriloviću, prijete masovnim samoubistvom 9. januara!

Aktuelno

Demobilisani pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske zaprijetili su masovnim samoubistvom na Dan RS, 9. januara, ukoliko im ne bude omogućeno prevremeno prenzionisanje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu.

To jeu pismu, upućenom predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću i medijima, naveo Branko Vuković iz Istočnog Sarajeva.

Vuković je naveo da, ukoliko bivši vojnici ne budu u prilici da se približe institucijama RS u kojima bude obilježavan praznik, onda će “ovo nedjelo” izvršiti tamo gdje živi Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, odnosno ispred zgrade Narodne skupštine RS, koju, zajedno sa Vladom, smatraju najodgovornijom “za nasilje i terorizam protiv sopstvenih boraca i građana”.

– Jedan od četvorice ovih bivših boraca je 28. novembra izašao iz ustanove koja se bavi liječenjem psihičkih problema, treba da znate da će se situacija oteti kontroli. Molimo vas da ne dozvolite dalje gaženje bivših boraca – navodi se u pismu, u ime 348 bivših vojnika, od kojih neki imaju i sudske presude kojima im se garantuje penzija.

Vuković je Čubriloviću pisao i u aprilu ove godine, ali mu je tada odgovoreno da u rješavanje problema penzionisanja treba uključiti i brojne druge institucije RS i BiH.

Profesionanalni vojnici u OS BiH mogu da ostanu do 35. godine života, nakon čega imaju pravo na otpremninu.

Blic/Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *