Praznični ručak za korisnike javnih kuhinja čeka na humanost

Društvo

Javnim kuhinjama u RS neophodna je pomoć kako praznični ručak ne bi bio samo san 1.200 njihovih korisnika i da bi im bar u dane praznika obezbijedili koliko-toliko prikladnije obroke od onih koje im serviraju svakodnevno.

Predstavnici organizacija Crvenog krsta širom RS apeluju na sve koji su u mogućnosti da doniraju hranu i pomognu socijalno ugroženim sugrađanima da osjete radost praznika i praznične trpeze.

Generalni sekretar Crvenog krsta RS Đoko Mihajlović ističe da opštinske i gradske organizacije, u okviru kojih rade i javne kuhinje, daju sve od sebe kako siromašni ove godine ne bi ostali bez prazničnog ručka.

– Međutim, situacija je takva da će malo koja javna kuhinja uspjeti bez pomoći dobrih ljudi. Zato pozivam sve koji mogu da nam pomognu da usrećimo te ljude, jer naše malo za njih znači mnogo – rekao je Mihajlović.

Sekretar opštinskog Crvenog krsta Bileća Snežana Kapor ističe da je njihovim korisnicima drago kad za praznike dobiju kalendar ili olovku, te da bi i malo bogatiji praznični obrok za njih značio puno.

– Do sada smo im, bez obzira na to da li je običan dan ili praznik, dijelili po hljeb ili litar mlijeka. To smo uspijevali zahvaljujući opštini, koja uprkos teškoj situaciji izdvaja novac za te namjene. Najsrećniji bismo bili kada bismo im bar za praznike mogli priuštiti neko meso ili kolač, ali to je nemoguće – rekla je Kapor, pozvavši sve koji su u mogućnosti da im pomognu da obraduju siromašne sugrađane.

U sličnoj situaciji, bar kad je u pitanju praznični ručak, nalazi se i 435 korisnika banjalučke javne kuhinje. Prema riječima sekretara banjalučkog Crvenog krsta Željkice Ilić, za sada nije planiran praznični ručak za socijalno ugrožene stanovnike, kao što je to bio slučaj prije dvije i više godina.

– Naši korisnici do kraja ove godine će imati uobičajen obrok, nakon čega nekoliko dana nećemo raditi. Za taj period dobiće pakete sa suvom hranom. Praznična trpeza biće upriličena jedino ako se u međuvremenu jave donatori, jer mi nismo u mogućnosti da bilo šta napravimo – rekla je Ilićeva.

Banjalučanin, koji nije želio da mu ime objavimo, kaže da gotovo svakodnevno sa suprugom dođe po svoj obrok u javnu kuhinju Crvenog krsta.

– Za mene je praznik kad god imamo šta jesti. Mjesečno primamo 100 maraka. Kad platim sve režije, ostane nam sasvim malo novca za hranu i ostale potrebe, a na silu u grob ne možemo – rekao je on i dodao da je dobro dok su supruga i on koliko-toliko zdravi i pokretni.

Za razliku od Bilećana i Banjalučana, siromašni Prijedorčani bi ove godine za praznike mogli dobiti malo bogatiji ručak.

– Još nismo sigurni šta bismo mogli pripremiti za taj ručak, ali ćemo nastojati da ih obradujemo pristojnim obrokom. Naravno, sve zavisi od novca. Ako nam se jave donatori, i ručak će sigurno biti kvalitetniji – rekao je predsjednik Udruženja “Hljeb života” Danko Malešević.

Pomoć dobrih ljudi, posebno u dane praznika, potrebna je i siromašnim stanovnicima Doboja, Vlasenice, Teslića, Bijeljine i drugih gradova.

Ogrjev

Osim namirnica za pripremu praznične trpeze, siromašnim stanovnicima su prijeko potrebni i ogrjev, pelene za odrasle i sredstva za higijenu.

– Većina korisnika organizacija Crvenog krsta širom RS davno su ostali bez ogrjeva jer svi su dobili po metar drva. To se potroši za nekoliko dana – rekao je Đoko Mihajlović i dodao da će nastojati da od Nove godine javnu kuhinju imaju svi gradovi i opštine u RS.

435 BANjALUKA

270 BIJELjINA

140 PRIJEDOR

100 TESLIĆ

60 BILEĆA

50 VLASENICA

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *