Banjaluka: Dan Republike uz pojačane mjere obezbjeđenja

Aktuelno

U Republici Srpskoj danas se obilježava 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno i proslava 25 godina njenog postojanja. Za bezbedjnost tokom proslave brine više od 1000 policajaca, a na ulicama u centru Banjaluke raspoređena su i oklopna vozila.

Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, a svoj dolazak najavio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvijek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

“Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u cijeloj Bosni i Hercegovini”, poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ove godine, po prvi put se Dan RS obilježava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dijela zvaničnog programa.

Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja, koju predvodi patrijarh srpski irinej, prisustvuje predsjednik RS Milorad Dodik, predstavnici Narodne skupštine i Vlade RS.

Dan Republike srpske će po prvi put biti obilježen svečanom paradom ulicama Banjaluke.Zbog svečanog defilea od jutros su blokirane glavne saobraćajnice u centru grada.
Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *