Ivanić: U Predsjedništvu BiH nema saglasnosti za novu tužbu protiv Srbije

Aktuelno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, jer to Izetbegović ne može učiniti sam u ime BiH.

-Uvjeren sam da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije jer BiH predstavljamo Izetbegović, Čović i ja. Evidentno je da imamo različite poglede o toj temi i da to nije tužba u ime BiH, rekao je Ivanić.

Svaka revizija je, kaže Ivanić, kao novi slučaj i za nju je potrebno donijeti nove odluke nadležnih organa.

Ivanić je istakao da uopšte ne vidi pravnu mogućnost da dođe do tužbe protiv Srbije, posebno ističući problematiku potencijalnih negativnih političkih aspekata.

-Prisvajanje imena BiH, govorenje u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanje tenzija, ne vidim nijedan mogući pozitivni efekt koji bi neko mogao da izvuče, dodao je Ivanić.

Smatra da se provodi vrijeme na potpuno nevažnim i osjetljivim pitanjima, a da se malo misli o suštini i stvarnom životu.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje pojačavanje tenzija ukoliko dođe do revizije tužbe, Ivanić je rekao da će posljedica i te kako biti i da će to biti ozbiljna kriza.

-Mi smo robovi stanja gdje se zacrtaju pozicije i gdje se ne razmišlja o posljedicama. Ne vidim niti jedan pozitivan efekat svega ovoga, rekao je Ivanić.

On je naglasio da će doći do nove krize koja će biti ozbiljnija nego li sve što se dešavalo u vezi sa referendumom ili obilježavanjem Dana Republike Srpske.

-Smatram da će najveća politička žrtva biti oni koji su sve oko zakuvali, zaključio je Ivanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *