PRAVNO NASILJE U ŠIPOVU: SNSD mimo zakona formirao skupštinsku većinu!

Politika

Nelegalno formirana skupštinska većina na čelu sa SNSD-om prekinula je petu sjednicu SO Šipovo i održala nastavak sjednice van skupštinske sale, nakon što su odbornici opozicije protestovali jer je dnevni red usvojen mimo Statuta i Poslovnika SO.

Peta sjednica Skupštne Opštine Šipovo održana je mimo Statuta i Poslovnika zato što je predsjednik SO Milan Plavšić predložio dnevni red koji nije usaglašen na Kolegijumu prije 10 dana, tvrde odbornici opozicije.

– Osim toga, materijali nisu dostavljeni odbornicima na vrijeme, jer prema Poslovniku, materijali treba da budu dostavljeni najmanje sedam dana prije sjednice, a dostavljeni su nam pet dana prije zasjedanja, tvrdi Dragoljub Vujković, predsjednik Kluba odbornika DNS Šipovo.

Kada je nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice na red došla druga tačka dnevnog reda, uslijedilo je glasanje i odnos vladajućih i opozicionih odbornika bio je 9:9.

Međutim, pod pritiskim načelnika opštine Milana Kovača, predsjednik SO Milan Plavšić, mimo Statuta i Poslovnika uvažio je glas odbornika SDA, Almedina Šišića, čiji mandat je tek trebalo da bude verifikovan, jer je u skupštinskim klupama zamijenio Resula Brkića.

-Mi smo negodovali što je odborniku SDA dozvoljeno da glasa iako nije imao pravo dok ne položi zakletvu. Uzeli smo pištaljke i pištali, nakon čega je, na inicijativu načelnika Kovača pozvana policija, koja se pojavila veoma brzo, kaže Vujković.

ŠIPOVO: Policijom na odbornike opozicije

U međuvremenu je predsjednik SO Milan Plavšić dao pauzu od deset minuta, ali se nije vratio u salu ni nakon pola sata.

Vujković kaže da su kasnije saznali da je sjednica nastavljena u drugim prostorijama i da je održana pod ključem, kao i da su odbornici novoformirane skupštinske većine usvojili i prešli sve tačke dnevnog reda.

Odbornici opozicije najavljuju da će tražiti od nadležnih institucija da se odrede o zakonitosti današnjih odluka SO Šipovo.

-Prekršeni su i Statut i Poslovnik Skupštine, kao i Zakon o lokalnoj samoupravi RS, jer o usvajanju dnevnog reda na današnjoj sjednici nije mogao da glasa odbornik SDA Almedin Mešić dok mu Verifikaciona komisija ne legalizuje mandat, kategoričan je Vujković.

Načelnik Opštine Šipovo Milan Kovač nije želio za medije da komentariše dešavanja na današnjoj sjednici.

Od ukupno 19 odbornika u Šipovu, SNSD ima 7, DNS i NDP po 3, NS i SDS po 2, a po jednog odbornika imaju PDP i SDA.

Lokalnu vlast čine SNSD, NS i SDA, a u opoziciji su DNS, NDP, PDP i SDS.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *