Dodik i Čović: Izetbegović prekršio Ustav BiH

Aktuelno

Predsjednik RS Milorad Dodik, nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, izjavio je da je došao kraj zloupotrebama ovlaštenja u institucijama BiH.

– Bošnjaci će morati se se naviknu da postoje zajedničke institucije. Kada sam bio u Beogradu, često su Bakira Izetbegovića identifikovali sa BiH. On to nije- rekao je Dodik.

On je vlast BiH nazvao karikaturom i dodao da u Sarajevu ne postoji ni jedan održiv dogovor osim onoga koji SzP ima sa Izetbegovićem.

Dodik je rekao da SNSD i HDZ ostaju pri namjeri da zajedno predlože zakon o Ustavnom sudu BiH.

On je dodao da povjerenja u BiH nema, te da je ono bilo fiktivno.

– Kršenje Ustava BiH traži krivičnu i političku odgovornost. Bakir je izgubio svoj kapital, nestalo mu je međunarodne podrške. Ja bih stvari vratio na izvorni Dejton, na izvorni balans – istakao je Dodik.

Čović je izjavio da postoji zastoj u odnosima na nivou BiH.

– Do te mjere smo uzurpirali svoja ovlaštenja da smo u ime jedne stranke pokušali da izigramo državu i svoj narod – rekao je Čović u kontekstu Izetbegovićevog pokušaja da zatraži reviziju presude protiv Srbije.

Prema njegovim riječima svaki narod u BiH treba da bira svoje predstavnike, a da bi svaki drugi pokušaj mogao da završi kao slučaj revizija.

On je Izetbegovića optužio za kršenje Ustava BiH i rekao da će uskoro Predsjedništvo razgovarati o trenutnoj situaciji.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *