SDS uputio inicijativu za smjenu ministra Lukača

Aktuelno

Кlub poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS uputio je jutros zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog nasilničkog ponašanja prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću tokom posljednjeg zasjedanja.

 

Inicijativa je upućena predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

 

“U želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela, Narodne Skupštine Republike Srpske, i sa ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti u kojem je izvršna vlast podređena zakonodavnoj i odgovara joj za svoj rad, Кlub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske vam se obraća javnim pozivom za smjenu ministra unutrašnjih poslova Vlade Republike Srpske, Dragana Lukača, koji je svojim postupkom na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine 22.12.2019. godine, doveo u pitanje sve naprijed navedeno”, stoji u inicijativi Кluba poslanika SDS.

 

U inicijativi Кluba SDS još stoji da je Lukač fizičkim napadom na narodnog poslanika, kojem je prethodno prijetio da će završiti isto kao i zastavice (dakle, polomljen i na podu), a koji je pred njim mirno stajao, doveo je u pitanje ne samo ugled Vlade RS već i svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji časno i pošteno rade svoj posao.

 

U inicijativi Кlub poslanika SDS se direktno obratio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću.

 

“Gospodine predsjedniče Narodne skupštine, s obzirom da niste postupili u skladu sa odredbom člana 165. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji glasi: „Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći narodnom poslaniku ili drugom učesniku u raspravi i bez prethodno izrečenih mjera u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postupka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine“, i ministru unutrašnjih poslova, Draganu Lukaču, niste izrekli mjeru udaljenja sa sjednice, nego ste mu dozvolili da se nakon svega čak i obrati poslanicima i još jednom ponizi Narodnu skupštinu lažima da je bio ugrožen dolaskom narodnog poslanika (kojeg je on lično pozvao da mu priđe) smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da u skladu sa članom 13. Zakona o vladi Republike Srpske zatražite od premijera da razriješi Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova”, stoji u inicijativi Кluba poslanika SDS.

 

“Poštovani predsjedniče Vlade, najmanje što možete da uradite u ovom trenutku, a u cilju stvaranja uslova za život bez straha građanima Republike Srpske i skidanje stigme sa svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kako u Republici Srpskoj tako i u regionu, jeste da smjenite ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača, koji je javno, pred poslanicima i hiljadama gledalaca ispred TV prijemnika, fizički nasrnuo na narodnog poslanika, a nakon toga, opet javno izrekao neistine svima njima”, kaže se u inicijativi Кluba poslanika SDS-a.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *