Knežević razgovarao sa Dodikom: Situacija sa željezničarima pred raspletom?

Aktuelno

Protest železničara, koji već danima štrajkuju glađu, i koji su sinoć blokirali prugu u Banjaluci, nalazi se pred raspletom, saznaje „EuroBlic“.

Čedomir Knežević, simbol i jedan od vođa ovog protesta, koji je pre 13 dana prvi stupio u štrajk glađu, upravo se vratio sa sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Sa Dodikom je, tvrdi, u njegovom kabinetu razgovarao 12 minuta i dobio „informacije koje prvo mora da podeli sa Štrajkačkim odborom.“

– Ne mogu vam, reći koje su to informacije, ali od stava prema njima zavisi da li ćemo prekinuti štrajk – rekao je Knežević za „EuroBlic“.

U Vladi RS je počeo sastanak lidera šest sindikata, koji deluju na Železnici RS, sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom saobraćaja Neđom Trninićem.

– Nije mi jasno zašto su pozvali sindikalce, jer sindikati nisu organizovali ovaj štrajk i imaju vrlo podeljene stavove o protestu u Banjaluci i Doboju. Trebalo je da pozovu predstavnike Štrajkačkog odbora; oni jedini imaju mandat da pregovaraju – rekjao je za „EuroBlic“ potpredsednik Samostalnog sindikata STD Bojan Šukalo, pre početka sastanka u Vladi.

Nekoliko stotina nezadovoljnih železničara, koji su juče blokirali prugu na Železničkoj stanici Banjaluka, ne odustaju od bunta dok im se ne isplati februarska plata. Naime, željeznička pruga u Banjaluci i jutros je pod blokadom. Železničari, nezadovoljni odnosom nadležnih, sede na pruzi, a ono što je posebno interesantno jeste jugoslovenska trobojka, koju su razvili na lokomotivi.

Na ovaj način, po svemu sudeći, želeli su da se podsete na neka bolja vremena kada su radnici od svoje plate mogli pristojno da žive.

Vozovi iz Doboja idu do Vrbanje, ali ne mogu ući u železničku stanicu.

Teretni i putnički saobraćaj juče u 14 časova je zaustavilo oko 200 nezadovoljnih radnika Železnica Republike Srpske, jer im nije uplaćena februarska plata.

Iako su im uplaćene naknade za po dva topla obroka i prevoz, od blokade pruge ne odustaju dok ne dobiju platu za februar.

Čedomir Knežević će sasvim sigurno ostati upamćen po tome što je tokom štrajka glađu počeo da pije vlastiti urin.

Ipak, juče je odustao od štajka, jer mu je zdravstveno stanje ozbiljno narušeno.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *