Njemačka otvara vrata, slijedi li novi talas iseljavanja iz BiH?

Aktuelno

Prvog marta u Njemačkoj je stupio na snagu Zakon o doseljavanju stručne radne snage koji olakšava dolazak u ovu zemlju i potragu za poslom svim kvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Od 1. marta više ne vrijedi pravilo prema kojem za neko radno mjesto u Njemačkoj imaju prednost građani EU.

 

Njemački poslodavci najviše ciljaju na radnike sa zapadnog Balkana, s obzirom da su najviše upita za posao zaprimali iz ove regije.

 

“To je jedna regija koja je veoma važna za nas jer tamo pronalazimo vrlo dobru, kvalifikovanu stručnu snagu, a s druge strane ima dosta ljudi koji znaju njemački jezik, što je od ogromne pomoći u poslovnoj integraciji”, rekao je za Deutsche Welle Thorsten Rolfsmeier iz Saveznog zavoda za zapošljavanje Njemačke.

 

Stupanjem na snagu novih zakonskih odredbi, značajno se liberalizira odnosno olakšava proces odlaska radne snage sa područja Zapadnog Balkana u Njemačku. Konkretno, njemačkim preduzećima će biti lakše doći do inostrane radne snage, dok će radnicima biti lakše tražiti poslove u Njemačkoj (dolazak na šest mjeseci za radnike sa kvalifikovanim stručnim obrazovanjem).

 

Uzroci za ovo su zabrinjavajući statistički podaci u Njemačkoj posljednje decenije, kao i predviđanja razvojnih trendova. Njemački ured za statistiku tvrdi da će se broj radno sposobnih građana smanjiti do 2035. za četiri do šest miliona. U mnogim branšama vlada nestašica radne snage. Po navodima Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) čak 56 odsto ispitanih firmi manjak radne snage trenutno smatra najvećim poslovnim rizikom.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *