Zakon o akcizama ide u redovnu proceduru

Aktuelno

Poslanici u Predstavničkom domu BiH danas nisu prihvatili zahtjev Savjeta ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kao i da bude razmatran po skraćenoj proceduri, što znači da će biti upućen u redovnu proceduru.

Hitna procedura kod usvajanja zakona znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst, dok redovna procedura omogućava amandmansko djelovanje.
Za hitnu proceduru glasalo je 19 poslanika, a isto toliko i protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH predviđa se povećanje cijena goriva za 15 feninga.

Poslanici su bili i protiv zahtjeva Savjet ministara BiH da po hitnom popstupku budu razmatrani i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kojima je predviđeno da se prihodi od povećanih akciza na gorivo izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.
I ova dva zakonska prijedloga biće upućena u redovnu proceduru.

Navedena tri zakonska prijedloga Savjet ministara utvrdio je 28. marta bez saglasnosti ministara iz Saveza za promjene.

Time je zakon vraćen u redovnu proceduru a to znači da će sad ovi zakoni ići u komisijsku fazu i amandmansku, a sjednica je nakon ovog završena.

Ranije tokom dana je održana burna rasprva o tome da li zakon treba da ide u hitnu proceduru.

Polasnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut rekao je danas u Sarajevu da su poslanici SDS-a prije pola godine bili za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, a da su sada protiv njega, iako je riječ o identičnom tekstu.

“Nema političke konzistentnosti, a riječ o istom setu zakona”, istakao je Arnaut u okviru rasprave o zahtjevu Savjeta ministara BiH da ovaj zakon bude razmatran po hitnoj proceduri.

Arnaut naglašava da su ispunjeni uslovi da zakon bude razmatran po hitnom postpuku, jer je on visokog stepena hitnosti.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne sklupštine BiH Aleksandra Pandurević zatražila je da Prijedlog zakona bude razmatran u redovnoj proceduru, jer, kako tvrdi, Vlada Republike Srpske nema mjere da zaštiti one koji će se naći na udaru ovog zakona.

“Morate unaprijed imati plan kako da zaštitite poljoprivrednike, a za to je potrebno vrijeme”, smatra Pandurevićeva. Ona je navela da je SNSD sada za zakon, a da je prije šest mjeseci bio protiv. Poslanik SDP-a Saša Magazinović rekao je da je protiv razmatranja po hitnoj proceduri.

On je naveo da su juče cijeli dan predstavnici međunarodne zajednice lobirali za usvajanje zakona. Poslanik SDA koji je istupio iz Kluba ove stranke Salko Sokolović rekao je da su i njega ovih dana lobirali da glasa za zakon. I on je naveo da je protiv hitne procedure, izrazivši prtotivljenje što se ne mogu ulagati amandmani na zakon.

“I u parlamentu i u mojoj političkoj partiji nema demokratije”, kaže Sokolović.

I Sadik Ahmetović iz SDA i nezavisni poslanik Senad Šepić smatraju da zakon treba da bude razmatran u redovnoj proceduri. Hitna procedura kod usvajanja zakona znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH predviđa se povećanje cijena goriva za 15 feninga.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *