Besmrtni puk marširao ulicama Banjaluke (FOTO)

Aktuelno

Oko dvije hiljade ljudi marširalo je centralnim ulicama Banjaluke u koloni Besmrtnog puka, manifestaciji koja je poovodom Dana pobjede nad fašizmom prvi put održana u Republici Srpskoj.

Kolona u kojoj su bili potomci učesnika NOR-a, ali i rijetki borci Drugog svjetskog rata, nosili su zastave i fotografije svojih srodnika koji su učestvovali u borbama.

Učesnici manifestacije zaustavili su se ispred Spomenika žrtvama fašizma, gdje se održava prigodna kulturno-zabavna manifestacija u čast velike pobjede.

Obilježavanju koji organizuje Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i mnogobrojni građani Banjaluke.

Besmrtni puk je nastao 2013. u Sibirskom gradu Tomsku, a već naredne godine se proširio na više od 180 gradova Rusije.

Od 2015. godine ovo nije samo vojno-memorijalna, niti samo ruska manifestacija. Danas se održava u više od 50 država svijeta, a od prošle godine i u Srbiji.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *