SNSD i DNS kao advokati Izraeli investment grupe i Mitala

Aktuelno

Odluka o prodaji državnog kapitala u Rudnicima željezne rude “Ljubija” neće doći na red u nastavku skupštinskog zasedanja ove sedmice, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, najavljujući da će ta tačka dnevnog reda doći na red 16. ili 17. maja.

Ipak, i dalje stoji otvoreno pitanje, hoće li odluka o prodaji RŽR Ljubija značiti i kraj partnerstva DNS-a i SNSD-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u RS.

-Ova koalicija koja traje 20 godina i vi znate da je stečeno određeno povjerenje koje u ovom trenutku teško da može neka odluka ili neki poseban potez da razgradi. Ukoliko bi se to desilo na jednom glasanju ili na jednoj odluci, onda bi se moglo reći da je to bila promašena koalicija, rekao je Čubrilović.

Za ovakve stavove DNS-a imaju razumijevanja i u Socijalističkoj partiji, iako njen lider, Petar Đokić, zagovara prodaju Ljubije Izraeli investment grupi koja je ponudila veću cijenu da paket državnih dionica.

-Sve su to stvari životne stvari koje su podložne razmišljanjima diskutovanjima, svako ima pravo na svoje opredeljenje pa tako i DNS ima pravo da u skupštini glasa ili ne glasa. Ništa strašno to je sasvim normalno i demokratično, kaže ministar rada Milenko Savanović.

Poslanik PDP u NS RS Miroslav Brčkalo e potvrdio da opozicija neće podržati prodaju Ljubije. On optužuje vladajuću koaliciju da nastupaju kao advokati dvije rivalske kompanije: DNS kao zastupnik Mitala, a SNSD kao zastupnik IIG.

Čubrilović: DNS je poželjan partner

Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, tvrdi da u tu stranku nije stigao nijedan zvaničan zahtjev bilo koje političke opcije za prekompozicijom postojeće vladajuće većine parlamentu i naglasio da je ta prekompozicija još u domenu medijskih spekulacija.

Navodi da ga nije iznenadilo to “što neki imaju želju da pričaju sa DNS jer je ta stranka poželjna za dijalog.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *