PANDEMIJA USRED LJETA
Na Balkan tek sada stigao prvi talas epidemije COVID 19!?

Aktuelno

BiH:”Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se niko ne pridržava”

 

Mediji sa njemačkog govornog područja pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona virusom u jugoistočnoj Evropi? Radi li se o tzv. drugom talasu od kojeg svi toliko strepe? Ili prvog nije ni bilo?

 

“Regija jugoistočne Evrope je na vrhuncu pandemije prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom'”, pita se “Spiegel Online”.

 

Dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u poređenju s prethodnom sedmicom za 125, u Bosni i Hercegovini 75 a u Hrvatskoj “čak 232 posto” više novozaraženih.

 

Autor navodi kako je zbog ovih brojaka Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Savjeta EU, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

 

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. “Spiegel” navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze “uvezeni” iz susjedstva.

 

“Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni”, piše “Spiegel”.

 

U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Evrope uopšte ne može govoriti o drugom talasu jer prvog zapravo nije ni bilo.

 

“Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom talasu. Korona virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sistema, vrlo rano uvele lockdowni time broj zaraza dugo držale na vrlo niskom nivou. Prošle sedmice su vlasti popustile pritisku privrede i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori”, kaže “Spiegel”.

 

Sve zbog izbora i turizma

 

Ali koliko god bio strog “lockdown”, posebno u Srbiji gdje je na snazi čak bio i policijski sat, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja, piše “Spiegel” i navodi fudbalske utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili turnir Novaka Đokovića. I spominje i sumnju u zvanične brojke vezane uz korona virus u Srbiji.

 

U službene brojke u Srbiji sumnja i južnonjemački dnevni list “Heilbronner Stimme” koji citira lokalne novinare i izvještaje o smanjenim zvaničnim brojkama novozaraženih, posebno uoči izbora.

 

“Razlika između službene i stvarne brojke je, kad su u pitanju umrli, najmanje za 600 slučajeva. Broj dnevnih zaraza je bio deset puta veći nego službeni”, kaže za “Heilbronner Stimme” jedna novinarka koja je imala uvid u skrivene brojke.

 

Isto tako se govori i o zabavama nakon izbora bez ikakve zaštite.

 

“Situacija u Srbiji je sve dramatičnija. Robert Koch Institut Srbiju smatra rizičnim područjem”, piše “Heilbronner Stimme”.

 

I uticajni švajcarski njuz portal “Nau.ch” tematizuje povećane brojke u regiji jugoistočne Evrope te ukazuje na “uvezene” slučajeve zaraze u Švajcarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji. I “Nau.ch” govori o lažiranim službenim brojkama u Srbiji.

 

“Primjećujemo posebnu koncentraciju zaraza kod onih koji su doputovali iz Srbije”, kaže Stefan Kuster iz Savezne kancelarije za zdravstvo Švajcarske. Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Gradić demantuje navode:

 

“Situacija u Srbiji je stabilna”, kaže on.

 

Smrt za turizam

 

Glavni njemački javni servis “ARD” na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s korona virusom u regionu. I takođe špekuliše o drugom talasu zaraze.

 

“Radi li se ovdje o drugom korona talasu ili samo o vrhuncu prvog? Oko definicija se može raspravljati no činjenica je da napetost u pogledu epidemiološke situacije u jugoistočnoj Evropi nije popustila. Naprotiv”, zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Evrope.

 

Razloge za ovakav razvoj situacije “ARD” navodi na primjeru BiH:

 

“Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se niko ne pridržava”.

 

Što se tiče Hrvatske, “ARD” navodi kako je kontrola korona krize posljednjih sedmica žrtvovana zbog politike i turizma.

 

“Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagovale na pandemiju i koje je slovila kao ‘korona fri’. Ali od prije nedjelju dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španiju) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika”, piše “ARD” i zaključuje:

 

“Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema”.

 

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *