Još 139 oboljelih od Covid 19 u Republici Srpskoj

Aktuelno

U Republici Srpskoj je laboratorijskim testovima utvrđeno još 139 slučajeva zaraze novim virusom korona, a prijavljena su tri smrtna slučaja.

 

Privatne zabave su i dalje uzrok za ogroman broj pozitivnih u lokalnim zajednicama – rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

 

Naglasio je da u Srpskoj i dalje imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju.

 

– U periodu do 14 dana nakon događaja i proslava imamo porast broja pozitivnih osoba. Preduzimanje mjera u opštinama ne treba da čeka pogoršanje situacije, već može da se radi i preventivno. Moramo biti svjesni da počinje školska godina, a građani treba da znaju da svi imamo odgovornost. Pogoršanje epidemiološke situacije može dovesti i do zatvaranja škola i ograničavanja njihovog rada, što nikome nije u cilju – kaže Zeljković.

 

Zeljković ističe da se u RS ide ciljanim testiranjem da se otkrije što više pozitivnih slučajeva.

 

Više od 4.000 komercijalnih testova je do sada urađeno u Institutu, precizira on, dodajući da Institut ima dovoljno testova na raspolaganju i očekuje isporuku novih.

 

Epidemiolog Jelena ĐakoviĆ Dević ističe da su u posljednja 24 časa prijavljena tri smrtna slučaja, a riječ je o ženama iz Banjaluke, Bijeljine i Mrkonjić Grada.

Ukupno je u Srpskoj 227 smrtnih slučajeva od početka epidemije.

 

Najviše novopotvrđenih slučajeva virusa je iz Banjaluke – 23. U bolnicama je 255 pacijenata, od čega u UKC RS 60 osoba. Na respiratorima je ukupno 20 osoba.

 

– Imamo pogoršanje situacije i nismo očekivali ovako nepovoljnu situaciju tokom jula i avgusta. Zabrinjava i početak školske godine i bitno je da se obezbijedi sigurno okruženje za djecu. Apelujemo da se građani prodržavaju svih preporuka, jer je to najefikasnije u borbi protiv virusa – ističe ona.

 

Ona kaže i da sve zemlje u okuženju imaju nepovoljnu epidemiološku situaciju, te da se primjenom mjera ona može poboljšati.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *