CIK BiH: Najviše glasova dobio Milorad Dodik!

Aktuelno BIH

Centralna izborna komisija BiH završila je ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon čega je utvrđeno da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

 

Centralna izborna komisija BiH na hitnoj 73. sjednici usvojila je Izvještaj Glavnog centra za brojanje i Izvještaj kontrolora za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

 

Izvještaj o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika/potpredsjednika RS je usvojen na današnjoj 73. sjednici Centralne izborne komisije BiH, ali ne jednoglasno.

 

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakovanje listića i vreća, nedostatak vreća, falsifikovani listići i druge nepravilnosti, o kojima je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

 

 

Izvjestilac o situaciji u glavnom centru za brojanje naveo je da im nisu dostavljeni svi neiskorišćeni listići, kao ni sve vreće, a članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina tražila je odgađanje usvajanja izvještaja, odnosno utvrđivanja rezultata.

 

Ona je rekla da je nezadovoljna izvještajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim dijelovima ne daju nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsjednika RS-a mogao biti drugačiji.

 

– Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mjesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak sa ovih mjesta ima utjecaj na ukupni rezultat u tabeli broj 3 što su neiskorišteni listići, ukupni listići i sl, rekla je Bjelica-Prutina.

 

Na kraju poručuje da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

 

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek.

 

Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uvjerenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobjednica izbora.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *