Banjaluka: Otkazan skup podrške generalu Mladiću!

Aktuelno

Skup podrške bivšem komandantu Vojske Republike Srpske i haškom optuženiku, generalu Ratku Mladiću, koji je trebao da bude održan sutra u Banjaluci, otkazan je.

Iz MUP-a RS je saopšteno da skup neće biti održan zbog angažovanja policajaca u Potočarima, gdje će biti obilježena 22. godišnjica zločina u Srebrenici.

– Ova odluka je donesena imajući u vidu da se na skupu koji je najavljen u Banjaluci očekuje više od 1 000 učesnika. Policija neće moći da preduzme sve neophodne mjere kako bi se ovo okupljanje održalo na bezbjedan način, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Udruženjе “Srpski sabor Zavetnici – Banjaluka”, koje je najavilo održavanje skupa, saopštilo je da će poštovati odluku Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

– Skup koji je bio planiran za cilj je imao da pokaže da je 11. jula prestalo trogodišnje ubijanje i ugnjetavanje srpskog naroda u Podrinju gdje je pod komandom ratnog zločinca Nasera Orića ubijeno preko tri i po hiljade Srba, navedeno je u saopštenju Zavetnika.

Zavetnici ističu da im je namjera bila da ukažu “na paradoks da je dozvoljeno da se u Srebrenici nose majice sa likom Nasera Orića čiji saborci otvoreno govore kakve je zločine naređivao i činio , a da na drugoj strani Srbi nemaju pravo da iskažu svoj stav, svedoče istinu o dešavanjima u Srebreničkom kraju i pruže podršku Ratku Mladiću kome čak još nije ni doneta presuda”.

Inače, najavljeni skup u Banjaluci osudile su brojne javne ličnosti, političari i intelektualci, među kojima i predsjednik BORS-a general Milomir Savčić koji je rekao da bi skup podrške Ratku Mladiću u Banjaluci 11. jula bio “obična provokacija i vrijeđanje žrtava Srebrenice”.

Savčić je za portal Srpskacafe rekao da, ukoliko neko želi da daje podršku srpskim generalima i ratnim vođama, to radi tako što će 365 dana u godini prikupljati dokaze koji će im pomoći da otkriju istinu o onome šta su radili i kako su se borili za RS, a ne tako što će se ponižavati drugi narodi i žrtve strašnih zločina.

– Ako hoćemo da pomognemo, onda treba da istražujemo šta se dešavalo u posljednjem ratu, da tražimo dokaze kojima ćemo pomoći našim ljudima. Ako hoćemo da pomognemo srpskom narodu onda treba da tražimo dokaze o zločinima nad Srbima, posebno onim koji nisu procesuirani, poručio je Savčić.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *