Pandurević poručila Dodiku: Nećemo dozvoliti nove namete!

Politika

SDS nije iznenađen najavom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se ‘’njegovi poslanici uvući u parlament’’ da bi pokušali srušiti Savjet ministara, kako bi onda povećali PDV za tri odsto i uveli akcize na gorivo, izjavila je predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević.

-Poručujemo mu: Bili mi ili ne u Savjetu ministara, nećemo dozvoliti nove namete i harač naroda! – kaže Pandurević.

Ona je rekla da je Dodik “bacao dimne bombe, baratajući uporednim podacima o visini PDV-a u regionu”.

-Sve ostale zemlje regiona imaju diferenciranu stopu PDV-a, a ona niža, u korist svakodnevnih potreba stanovnika (osnovnih namirnica, lijekova, kompjutera itd.) u Srbiji je 8% ili u Hrvatskoj 10%. Uostalom, i Reformskom agendom u koju SNSD voli da se kune, obećali smo poboljšanje privrednog ambijenta i socijalne politike. Kakvo je to rasterećenje privrede, ako im PDV povećate na 20% i još pride povećate i akcize na gorivo!? To bi značilo smanjenje plata i otpuštanje radnika u privatnom sektoru i lančano poskupljenje svih proizvoda i usluga. Tako se ne brine ni o narodu ni o privredi’’, izjavila je Pandurevićeva povodom Dodikove inicijative da se PDV poveća sa 17 na 20 procenata, te da se uvedu akcize, kako bi se pokrio budžetski deficit u RS od 150 miliona KM.

Samo Dodik, kaže ona, u jednoj rečenici može reći da je Republika Srpska najjača ekonomija regiona, najmanje zadužena, stabilna i sa najvećim rastom, te da je zadužena manje od Amerike, a onda zatražiti povećanje poreza da bi sanirao ‘’najjaču ekonomiju svijeta’’.

-Tragikomično je porediti zaduženost RS i SAD. Gdje su njihova industrija i privreda, naučno-tehnološki razvoj, a gdje su naši!? Oni prave kosmodrome, a mi nemamo pristojne ni autobuske stanice, i lobotomija mozga je porediti se sa njihovom ili privredom Njemačke, konstatovala je Pandurević.

Ona je rekla da su za Dodika svi koji pitaju za kriminal i namještene tendere preko kojih je opljačkano na stotine miliona izdajnici, kao i svi koji pomenu pljačku u Unisu iz Dervente, Bobar banci, BIB tj. Banci Srpske, Biraču, kao i oni koji pomenu privatizaciju ‘’Boske’’.

-Sad bi on da sve te pljačke zakrpi i plati narod. E, pa neće moći, predsjedniče!, kaže Pandurevićeva.

Ona je Dodiku poručila da je recept za spas ekonomije u Srpskoj jednostavan i da ga može prepisati od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Putin je kada je došao na vlast sve tajkune natjerao da dio opljačkanog novca vrate u budžet, a da ostatkom podignu rusku privredu. I Dodik od svojih desetak poznanika treba da zatraži da u budžet vrate dio novca i to bi bila lijepa cifra od preko milijardu KM, zaključila je Aleksandra Pandurević.

Agencije/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *