Dodik bi da smijeni glavnog revizora jer ukazuje na nezakonitosti

Aktuelno

SNSD, DNS i SP pokreću incijativu prema Parlamentu RS da se poništi ranija deklaracija o evroatlanskom putu i potvrdi neutralan vojni status Republike Srpske, saopštio je danas novinarima predsjednik SNSD Milorad Dodik. Takođe, se pokreće i smjena glavnog revizora i njegovog tima zbog, kako je naveo, zloupotrebe Glavne službe za reviziju.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik zatražio je od glavnog revizora RS Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će ga on smijeniti.

Na ovakav potez Dodik se odlučio nakon što je revizija utvrdila brojne prouste u izvještaju o stanju u budžetu RS.

– Imajući u vidu političku zloupotrebu službe revizije i glavnog revizora koji pokušava da različitim tendencioznim informacijama dovede javnost u zabludu biće pokrenut postupak njegove smjene i njegovog tima, rekao je Dodik.

Izjavi predsjednika RS prethodili su i zamjerke i pritisci na glavnog revizora od strane ministara finansija Zorana Tegeltije.

Prema mišljenju naših sagovornika, ali i mnogobrojnih građana koji su zgroženi pritiscima na nezavisnog revizora i pokušajima da se prikrije stanje u budžetu, ovakvi postupci predstavljaju samo nastavak obračuna vlasti sa svima koji ukažu na neregularnosti u njihovom radu.

Slaviša Raković iz ekonomskog savjeta SDS-a rekao je da je Dodikova prozivka glavnog revizora rušenje institucija RS te da je Šnjegota jedini ostao koji smeta Dodiku.

– Ovo je zaista jedan težak trenutak u kojem se nalazimo. Inače kad se saberu svi grijesi ministra finansija Zorana Tegeltije, dvije propale banke, od kojih je za jednu direktno odgovoran, gubitak javnih para, pa i 24 miliona u Banci Srpske, ispada da je Šnjegora kriv za Tegeltijino neznanje i bahatost” kaže za Buku Raković.

Novinar Vladimir Šušak smatra da je ovakvo ponašanje predsjednika RS nedopustivo i u krajnje skandalozno.

– Ovo je neodgovorno od nekoga ko obavlja funkciju predsjednika RS. To je skandalozno. Prijetnje smjenom i traženje ostavke nisu argumenti kojima se može izaći pred revizora i revizorski izvještaj. To je najobičniji pritisak kojim se želi dikreditovati rad ravizora i izvršiti udar na nezavisnost ove institucije, rekao je Šušak.

I Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH kaže da se ovdje radi o flagrantnom kršenju Zakona o reviziji, te uzurpaciji ovlaštenja od strane izvršne vlasti kojom se ugrožava nezavisnost rada institucije Revizije.

– Nažalost, samo još jedan dokaz u nizu da ovdje ne postoje institucije, već je vlast koncetrisana u rukama nekoliko ljudi. Pozivam revizora da ne podnese ostavku, a parlament da osigura poštovanje zakona i nezavisnost revizije, izjavio je za Blagovčanin za Buku.

Podsjećamo, revizija je utvrdila da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona KM, kako je prikazano.

Ekonomista Nikola Kužet kaže kako se ovdje radi o proglašenju diktature

– Režim pokazuje pravo lice.Njihov stav je da, svako ko ne hvali rad predsjednika i vlade, nije podoban i ne smije obavljati javnu funkciju. Kritika nije dopuštena. Odgovaraju samo sebi i nikom drugom. Uz to, to što traži ostavku Šnjegote odbija interpretaciju u Narodnoj skupštini na koju je Vlada obvezna prema pravilniku o radu, kaže Kužet za Buku.

OPOZICIJA NAPUŠTA NSRS

Pored prijetnji glavnom revizoru Dodik je danas rekao i da vladajuća koalicija smatra da nema potrebe da se na NSRS raspravlja o radu Vlade RS što traži opozicija, jer kako kaze, postoje redovni izvještaji Vlade u kojima sve obavještava o svom radu. Dodik je pojasnio da opozicija može da radi šta hoće, ali vladajuća većina neće glasati za interpelaciju Vlade RS.

Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini RS je povodom poziva Dodika za ostavkom Glavnog revizora i ignorisanja interpelacija kako je neophodan brz i jasan stav opozicije!

– Ako ne prihvatite raspravu obavezujućih interpelacija i pokrenete smjenu gl. revizora napuštamo NSRS! Ovo je otvoren udar na parlamentarizam i na nezavisne institucije! Opozicija ako bude odgovorila nemuštim saopstenjima na teror i uvođenje diktature postaće saučesnik u istom! Hitno se moramo pobuniti i delegitimisati ovu nenarodnu vlast! Dosta je više!!!- rekao je Šukalo za Buku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *