Vučić: Srbija je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine

Aktuelno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa članovima Predsedništva BiH imao otvorene razgovore o više konkretnih problema, napominjući da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog prijatelja. Vučić je rekao da je prijateljski primljen u Sarajevu i od Dragana Čovića, Mladena Ivanića, ali i Bakira Izetbegovića.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem istakao da je u Sarajevo došao kao predsjednik Srbije da kaže da u Srbiji BiH ima pravog prijatelja. Predsejdnik Vučić je rekao da to kaže iako “mnogi u to neće verovati i da se poneko neće tome obradovati”.

“Srbija i BiH imaju trgovinsku razmenu na nivou od gotovo 555 miliona evra, ona je najveća za našu zemlju i mislim da je najviša za BiH, mislim u regionu, odmah iza Njemačke, Rusije i Italije”, istakao je Vučić, koji je ranije danas u Sarajevu dočekan uz vojne počasti.

Kazao je da je sa Čovićem, Izetbegovićem i Ivanićem razgovarao o više konkretnih problema, među kojima je i pitanje granice.

“Upravo završavamo formiranje komisije za granicu i uskoro ćemo riješiti taj problem, još tri odsto treba da riješimo i mislim da smo blizu. To bi bio izvanredan signal za region i BiH i da pokažemo da smo u stanju da se dogovorimo jedni sa drugima”, naglasio je Vučić.

Vućić je u obraćanju novinarima rekao da BiH u Srbiji ima pravog i istinskog prijatelja. – Ono što je za mene najvažnije da kažem ovdje u Sarajevu, iako znam da mnogi neće da povjeruju i da se neki od onih koji su glasali za mene neće obradovati, došao sam u Sarajevo kao predstavnik Srbije da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i istinskog prijatelja – kazao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali o uklanjanju svih mogućih barijera, da će podržavati jedni druge u svijetu, da očekuju dogovor trase autoputa, o trgovinskim odnosima, političkim vezama.. .

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao da je ovo novo vrijeme okrenuto budućnosti u odnosima BiH i Srbije.

Čović je rekao da su razgovarali o problemima kada je u pitanju granica BiH sa Srbijom. To je za njih bitno, jer smo riješili odnose sa Crnom Gorom”, kazao je Čović u obraćanju novinarima.

Izrazio je uverenje da se brzo može doći do zajedničkog rješenja, kako bi poslali poruku da se okrećemo budućnosti, i da budemo što manje okrenuti prošlosti.

Bilo je razgovora i o povezivanju Beograda i Sarajeva autocestom, pričali su i o energetskom sektoru, što je uvijek bitna tema.

Čović je rekao da Srbija želi realizovati određene zajedničke projekte, poput renoviranja pravoslavne crkve u Mostaru, a najavio je i moguću uzvratnu posjetu Predsjendištva BiH Beogradi u to veoma brzo.

Predsjednik Srbije u popodnevnim časovima će posjetiti i Istočno Sarajevo, gdje će razgovarati sa rukovodstvom grada i načelnicima opština iz sastava grada.

Protokolom je predviđen i obilazak radova na izgradnji bolnice u Istočnom Sarajevu, kao i posjeta Sabornoj crkvi, gdje će razgovarati sa mitropolitom Hrizostomom.

U čast predsjednika Srbije večeras će u Predsjedništvu BiH biti priređena svečana večera, kojoj će pored domaćina tročlanog Predsjedništva prisustvovati i rukovodstva oba doma PSBiH, kao i predsjedavajući Savjeta ministara i njegovi zamjenici i šef bh. diplomatije.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *