Dan kada su nas u Dejtonu natjerali da prekinemo rat

Aktuelno

Na današnji dan prije 22 godine okončani su pregovori u američkoj vazduhoplovnoj bazi “Rajt-Peterson” u američkom gradiću Dejton (Ohajo). Parafiranjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra i potpisivanjem Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma u Parizu 14. decembra, okončan je četvorogodišnji krvavi rat na prostorima bivše Jugoslavije.

U prisustvu državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, sporazum su potpisali predsjednici Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Iako su prošle pune 22 godine od uspostave mira, veo misterije i dalje pokriva okolnosti pod kojima je došlo do ovog sporazuma, a njegov sadržaj i dalje intrigira javnost.

Pregovori koji su počeli 1. novembra trajali su punih 20 dana i bili su pravi primjer američke “šatl diplomatije”, koja je podrazumijevala da među zavađenim stranama posreduju diplomate koje su se nasamo sastajale sa Izetbegovićem, Miloševićem i Tuđmanom i dogovarale dijelove sporazuma, koji su potom objedinjeni.

Glavni akter ovih pregovora, u svojstvu pomoćnika državnog sekretara SAD bio je Ričard Holbruk. Načini na koje je lidere Srba, Hrvata i Bošnjaka “privolio” da potpišu sporazum ostali su tajna. Zato se i danas priča o ponoćnim sastancima u pidžamama, Miloševićevim crtanjem mapa BiH na salvetama…

U studiji “Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995” Dereka Šolea i Beneta Frimana opisuje se i drama posljednjeg dana pregovora.

Tog jutra Milošević je odlučio da prelomi i potpiše sporazum sa Franjom Tuđmanom, nezavisno od stava bošnjačke delegacije. Navodno je na snijegu, bez kaputa, na parkingu pored vojne baze čekao i insistirao da ovu ideju predstavi Kristoferu Hilu i Ričardu Holbruku. Kada je američka delegacija odbila ideju, Milošević je iznio poslednju ponudu: da se status Brčkog ostavi za kasnije, kad će biti riješen međunarodnom arbitražom, što je Tuđman prihvatio. Kristofer i Holbruk su tada otišli u Izetegovićev apartman gdje su bili Haris Silajdžić i Muhamed Šaćirbej.

– Ovo je nepravedan mir, ali moj narod treba mir – rekao je nevoljno Izetbegović, i time je sporazum praktično dobijen.

Hil i Holbruk su požurili da dogovor stave na papir, a obavijestili su i predsjednika Bila Klintona, koji je avionom doletio u Dejton da potpiše sporazum. Holbruk je tada, navodno, rekao Klintonu:

“Gospodine predsjedniče, vi ne želite da budete blizu ovih ljudi danas. Oni su divlji.”

Neposredno prije potpisivanja odvijala se drama i unutar srpske delegacije: Slobodan Milošević je tek tada predočio dogovorene mape delegaciji iz Republike Srpske.Kada je Krajišnik vidio mapu- onesvijestio se.

Upitan šta se desilo, Milošević je rekao: “Pao je u komu”.

istinito.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *