Dodik je svjestan da mu ponestaje prostora za manevar

Politika

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u RS, koji je u nedjelju organizovao predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, bio je potreban i poziciji i opoziciji, a posebno predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji u sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa nema mnogo prostora za manevar, istakao je za TV1 urednik portala Istinito Željko Raljić.

“Ideja sa kojom je Dodik izašao i pozvao opoziciju da zajednički nastupe za dvije direktno birane funkcije, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, pokazuju da on ima veliki strah od izbora 2018. godine. On je i 2014. godine je imao dosta problema da osvoji predsjednički mandat, a koliko bi tek problema naredne godine mogao da ima bilo ko od kandidata koje ponudi građanima Republike Srpske budući da on po Ustavu ne može da se kandiduje na tu funkciju”, naveo je Raljić.

Opoziciji je, smatra, pomenuti sastanak bio potreban kako bi pokazali da su za razgovor, ali da nemaju s kim da razgovaraju.

“Jednostavno, opozicija je u situaciji da se stalno brani od Dodikovih napada i prozivanja za izdaju Republike Srpske. Oni su došli čak spremniji na sastanak, donijeli su prijedlog sporazuma, međutim uslove koje su oni postavili u tom sporazumu, Dodik prosto ne može da prihvati. Nema šanse da Dodik prihvati da RTRS bude dostupan za sve, pa i za njegove političke protivnike. Zato kažem da je njemu prvenstveno trebao taj sastanak i da je vjerovatno do njega došlo na njegovu inicijativu”, dodao je Raljić.

Dodikova ponuda opoziciji, kako je naveo Raljić u analizi na portalu Istinito, nije došla slučajno jer lider DNS-a Marko Pavić ne odustaje od namjere da se u okviru vladajuće koalicije izbori da kandidatura za jednu od dvije predsjedničke funkcije pripadne njegovoj stranci.

“Jednostavno, Marko Pavić je svjestan da vrijeme Milorada Dodika neumitno prolazi. On je takođe svijestan da će se, ukoliko se čvrsto bude držao i ako Dodik potone 2018.godine na izborima, dogoditi i njegov kraj. Dakle, postoji mali otklon. U protekla dva izborna ciklusa mogli smo da vidimo da on zagovara srednji put, ali se to na kraju završava koaliranjem. Međutim, ovo su najneizvjesniji izbori u Republici Srpskoj, a možemo reći i u Bosni i Hercegovini u protekloj deceniji. Pavić je potuno svijestan da će mu, ukoliko ne bude dobio nijednu kandidaturu, biti vrlo teško da zadrži dosadašnji rast koji je imao, odnosno sasvim izvjesno bi došlo do pada broja glasova koje DNS može da osvoji 2018. Ako SNSD bude poražen, ma koliko se to sada činilo nemogućim, značilo bi da DNS odlazi u opoziciju i to na duže vrijeme”, pojasnio je Raljić za TV1.

Mišljenja je da predsjednik RS pokušava da dobije na vremenu, ali i da krade vrijeme opoziciji.

“Koliko će opoziciji trebati vremena da to shvati i koliko brzo će reagovati, to ćemo vidjeti. Opozicija ima šanse da porazi SNSD. Vidjeli smo to 2014. godine, pa je nakon što je prihvatila da bude formirana Skupština i Vlada zahvaljujući političkoj korupciji, bila kažnjena 2016. na lokalnim izborima. Međutim, ovo su parlamentarni izbori i opozicija uz malo napora i dodatni program može da ostvari pobjedu. Hoće li to uspjeti lideri opozicije, koji treba da se dokažu i u vlastitim partijama, ali i građanima RS, vidjećemo. Tu prvenstveno mislim na Vukotu Govedaricu (SDS) i Branislava Borenovića (PDP) koji su novi mlađi lideri i koji tek treba da se dokažu”, istakao je Raljić.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *