“Željeznice RS” čekaju pare Svjetske banke

Ekonomija

Vlada Srpske će “Željeznicama Republike Srpske” ove sedmice pozajmiti još četiri miliona maraka kako bi mogli da servisiraju tekuće troškove, potvrđeno je u resoru saobraćaja i veza. Tim parama “Željeznice” bi trebalo da premoste period dok čekaju na novac od kredita Svjetske banke.

Resorni ministar kaže da su milione za restrukturiranje planirali još u martu, ali se rokovi konstantno pomjeraju zbog sporih procedura u Sarajevu.

– Zbog procesa koje mi imamo i procedura, nažalost, već se produžuju rokovi, a to podrazumijeva i nove troškove koje mi nismo uzeli u obzir u tom nekom procesu. Ta sredstva su predviđena upravo kako sam i prije govorio, za restrukturiranje radne snage, da radnicima koji odlaze u penziju sve bude izmireno. Znači, nijedan radnik neće otići u penziju, sada je samo taj dio u pitanju, a da im se ne izmire svi troškovi – obećava Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Savjet ministara je nedavno odobrio kredit, ali da bi sredstva legla na račun, potrebno je još da zajam prođe sud Predsjedništva i bh. parlamenta. U Nadzornom odboru “Željeznica” tvrde da će kredit pomoći, ali da će restrukturiranje i nepopularne mjere morati da se nastave sve dok preduzeće ne postane samoodrživo.

– Moramo mi formirati dva preduzeća, da li će to biti u nekom holdingu ili će biti odvojeno nije bitno, ali ona moraju čista ući u period poslije te reforme. Znači da nemaju obaveza, da posluju pozitivno. Da bismo to sve uradili, moramo smanjiti određene troškove – kaže Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica Republike Srpske”.

Zbog vrijednosti otpremnina, kredit “težak” 100 miliona maraka je ključan u programu otpuštanja još 500 radnika do 2021. godine. Sindikalci tvrde da se odlaganjima samo kupuje vrijeme, i da će pare za izmirenje obaveza prema radnicima stići u predizborne svrhe, tokom septembra.

– S obzirom da smo već u šestom mjesecu, a te proceduralne stvari se čekaju, ja sam ubijeđenja, kao i dosta mojih prijatelja, da taj kredit se vuče za drugu polovinu septembra, da probaju na taj način da izmanipulišu sa radnicima – smatra Boris Šukalo iz Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti Republike Srpske.

Sa nova četiri miliona, “Željeznice” će izmiriti tekuće troškove prema radnicima. Čim stignu sredstva od kredita, zajam će biti vraćen Vladi.

Kada milioni Svjetske banke konačno budu na raspolaganju “Željeznicama”, većina rupa će biti zakrpljena. Otpremnine, porezi, doprinosi, sudski troškovi, sve će biti izmireno iz kredita sa rokom otplate od 32 godine.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *