“Šume Srpske” uzimaju 26 miliona KM kredita kod Nove banke

Ekonomija

“Šume Republike Srpske” zadužiće se za 25,88 miliona maraka kod Nove banke Banjaluka, a ovaj kredit biće iskorišten za plaćanje obaveza iz ranijih godina i dijela dospjelih tekućih obaveza.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača, koju je donijela uprava „Šuma“, navedeno je da su u postupku ove nabavke zaprimljene tri ponude i to od Nove banke, Komercijalne banke i Unicredit banke Banjaluka.

Ponuda Nove banke izabrana je kao jedina prihvatljiva, uz obrazloženje da je „kvalifikovana i prihvatljiva u pogledu svih elemenata ponude, a koji su u skladu sa zahtjevima ugovornog organa“.

Ponuda Komercijalne banke odbačena je kao nekvalifikovana uz obrazloženje da je ova banka 2015. godinu završila sa gubitkom od 2,4 miliona KM, dok je ponuda Unicredit banke odbačena jer ne ispunjava uslove iz tenderske dokumentacije.

„Ponuda Unicredit banke je odbačena zbog toga što nije čvrsto uvezana u fasciklu sa metalnim mehanizmom ili uvezana spiralnim uvezom i uz to osigurana jemstvenikom čiji su krajevi pričvršćeni na prvoj ili posljednjoj strani utisnutim žigom ili naljepnicom ovjerenom pečatom ponuđača“, navodi se u odluci.

Portal Capital.ba nedavno je objavio da „Šume“ uzimaju milionski kredit kako bi izmirile nagomilane obaveze. Ekonomisti smatraju da za ovim zaduženjem ne bi bilo potrebe da se „Šumama“ upravlja na domaćinski način.

Ukupne obaveze „Šuma RS“ na kraju prvog polugodišta 2016. godine iznosile su 62,6 miliona KM, od čega se na dugoročne odnosilo 8,7 miliona KM, a na kratkoročne 53,9 miliona KM.

Nezavisna spoljna revizija je u izvještaju za 2015. godinu utvrdila da su „Šume RS“ u 2015. godini prikazale dobit veću za minimalno 4,1 milion KM nego što ona jeste, da su im kratkoročne obaveze veće 20,4 miliona maraka od tekuće imovine, te da je uprava nezakonito sredstva za prostu reprodukciju trošila na poboljšanje likvidnosti.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *