Izvoz mesa u Tursku je još jedna propuštena prilika!?

Ekonomija

Država je zakazala kao i uvijek do sada i nije odradila svoj dio posla, osim potpisa na već odobrene kvote trebala je učiniti puno više.

Ovih dana jedan od najboljih bh ministara Mirko Šarović sa svojim suradnicima boravi u Turskoj gdje dogovara nove poslove koji se tiču u prvom redu izvoza mesa, ali i ostalih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u ovu prijateljsku zemlju.

Nema sumnje, da će ovaj započeti posao izvoza koji je vrlo važan za BiH, potrajati na duže razdoblje ukoliko domaća ‘mafija’ ne pokvari i ne izigra postignute dogovore, piše ABCportal.info.

S obzirom da je u pitanju Turska koja, vidljivo je, ima dobre odnose sa bh Bošnjacima, ali i s druga dva naroda, mnoge se stvari u ovom poslu progledaju kroz prste. Jer matematika otkriva da BiH nema na žalost kapacitet za izvoz 15 000 tona mesa proizvedenog na domaćim farmama.

Ovo je jednostavno ponajveća šansa koja se ukazala Bosni i Hercegovini i bilo je za očekivati da će država jako ‘potegnuti ‘ kako bi stvari pokrenula prema vlastitoj domaćoj proizvodnji.

Zamislite da vam neko kao osobi ili preduzetniku kaže ‘mogu vam i hoću otkupiti svu vašu robu koju možete proizvesti’!? To se upravo dogodilo u slučaju izvoza mesa u Tursku. Sve je trebalo postati itekakva revolucija s gotovim tržištem za kojeg se nije trebalo uopće boriti. I što smo učinili, što je država učinila? Jedno veliko skoro ništa!

Nema plana za podizanje stočarstva, a bila je i još uvijek je prilika, i ko zna koliko će još trajati ova fantastična prilika.

Već spomenuta matematika će reći da 15 000 tona iznosi 15 miliona kilograma mesa. Da bi imali tu količinu (kilažu) treba godišnje uzgojiti barem 150 000 grla, naprimjer goveda. Super cifre koje mogu pokrenuti stočarstvo na nivou cijele države ipak su izgleda ostale samo kao dobra prilika za zaradu ‘trgovcima’ .

Država je zakazala kao i uvijek do sada i nije odradila svoj dio posla, osim potpisa na već odobrene kvote trebala je učiniti puno više. Ipak smo s obzirom na ovakvu prijateljsku gestu Turske već danas trebali po livadama i na farmama širom BiH imati hiljade grla uzgajanih baš za ovu fantastičnu priliku. Međutim, nije baš da ih viđamo, a stvarno bi trebali.

E jesmo ni za šta!

abcportal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *