Međunarodna zajednica pripremila novi prijedlog zakona o akcizama

Ekonomija

Međunarodna zajednica pripremila je novi predlog zakona o akcizama i od domaćih političara očekuje da do sredine decembra postignu saglasnost o njemu.

U slučaju da se to desi, BiH ima šansu da dobije novih 155 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na koje čeka mesecima zbog neusvajanja zakona o akcizama.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija u načelu podržava predlog koji je stigao od međunarodne zajednice, ali nije otkrio detalje.

Potvrdio je samo da on oslikava zakonska rešenja koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

– Što se tiče Vlade RS, dobili smo tekst zakona koji u suštini oslikava ono o čemu smo do sada razgovarali i za nas je dobra osnova da bi razgovarali na tehničkom niovu – rekao je Tegeltija.

Prema predlogu koji je nedavno usvojio UO UIO BiH predviđeno je povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 pfeniga po litru i reč je o predlogu koji je već nekoliko puta padao u parlamentu BiH.

Simptomatično je da se predlogu UO UIO usprotivio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, zamerajući što njime nije precizirano da će sredstva koja se prikupe biti potrošena isključivo za puteve i autoputeve.

Takvu primedbu imali su i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka u parlamentu BiH.

– Mi se od početka zalažemo za to da se zna gde će se potrošiti sredstva od građana. To ne znači da je to naš uslov da podržimo zakon. Pre svega smatramo da vlast treba da bude kredibilna da bi se dodatno zadužila, a vidimo da unutar vladajuće koalicije nema saglasnosti ni šta će predložiti, ni kada, ni kako će sve proceduralno izvesti. Nulta tačka od koje mi polazimo jeste da se mora znati gde novac ide, jer postoji opravdana sumnja da se akcize podižu da bi se krpile budžetske rupe – kaže poslanik SDP u parlamentu BiH Saša Magazinović.

On je rekao da predstavnici opozicije još nisu dobili novi predlog zakona o akcizama, niti su bili pozvani na bilo kakve razgovorea sa predstavnicima međunarodne zajednice na tu temu.

– Očekujemo da se vlast dogovori i da konačno stave tačku na priču o akcizama, bilo da usvoje zakon, budući da opozicija neće glasati za njega ili da kažu da se ovim pitanjima više nećemo baviti – rekao je Magazinović.

Pregovori u toku

Šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac potvrdio je da se trenutno vode pregovori oko novog zakona o akcizama.

– Reč je o jednom od tri ključna zakona oz Reformske agende i mi smo opredeljeni ka implementaciji agende. Problem je u Savezu za promene koji onemogućava ekonomski razvoj RS i blokira sredstva namenjena za RS, kao i unutrašnji problemi u Federaciji BiH. Kada se zakon o akcizama nađe na dnevnom redu naš stav će biti u skladu sa stavovima institucija RS – rekao je Košarac.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *