Banjaluka: Kazna za neočišćeni snijeg do 7.000 maraka

Društvo

Djelovanje zimske službe u Banjaluci u periodu od 15. novembra do 15. marta naredne godine regulisano je Zakonom o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakonom o javnim putevima, Odlukom o komunalnom redu i Programom rada zimske službe.

Odredbama se reguliše način na koji se održava prohodnost ulica, trgova, trotoara, mostova, nadvožnjaka, parkinga, te većine pravaca lokalnih i nekategorisanih puteva, kao i obaveze gradskih organa i građana, stoji u Vodiču kroz rad zimske službe 2017/2018. godine na zvaničnoj stranici Grada Banjaluke.

Zadaci zimske službe su mašinsko čišćenje snježnih padavina sa ulica, trotoara, trgova, mostova, lokalnih i nekategorisanih puteva, sprečavanje poledice na pomenutim objektima posipanjem soli i abrazivnog materijala, mašinsko i ručno čišćenje slivnika, rigola i drugih odvoda, nabavka soli i abrazivnog materijala, i nadzor nad izvođenjem radova u zimskoj službi.

Organizaciju rada zimske službe, izbor izvođača i nadzor nad izvođenjem radova obavlja gradsko Odjeljenje za saobraćaj i puteve.

Obaveze građana su da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada – svako ispred svoga ulaza, vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni su da uklanjaju snijeg i
led sa javnih površina uz objekat u širini od najmanje dva metra, da uklanjaju snijeg i led sa krovova poslovnih i stambenih zgrada ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila kao i da prilikom sakupljanja snijega i leda vode računa o prohodnosti kolovoza i trotoara.

Zabranjeno je iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare, bacanje snijega i leda ispred zgrada na saobraćajnice, slivnike i šahtove, deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine, sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama kao i oštećivanje javnih površina s kojih se
uklanja snijeg i led.

Za nadzor zaduženo je Odjeljenje za saobraćaj i puteve, odnosno komunalna policija koja je ovlaštena da kontroliše sprovođenje pomenutih odredbi. Kazne za kršenje komunalnih odredbi kreću se od 100 do 1.000 KM za fizička lica, a pravna do 7.000 KM.

Novčane kazne

  • fizičko lice koje se ne ponaša prema gore pomenutim obavezama biće kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 1.000,00 KM;
  • lice koje samostalno obavlja djelatnost biće kažnjeno prekršajno od 200,00 do 1.000,00 KM, zbog nepridržavanja po odredbama Odluke o komunalnom redu;
  • pravno lice koje se ne pridržava gore pomenutog, može biti kažnjeno od 500,00 do 7.000,00 KM, kao i odgovorno lice u pravnom licu, kaznom od 200,00 do 1.800,00 KM za kršenje pomenutih odredbi.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *