BiH nabavlja helikoptere za vrijedne 65 miliona KM

Društvo

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva odbrane donijelo je odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine u vrijednosti 65 miliona KM.

Ovaj višegodišnji projekt biće realizovan u periodu 2018. – 2021. godina, uz finansijsku pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država na bazi potpisanog sporazuma između dvije države. Ministarstvo odbrane za dva helikoptera osiguralo je uštedama iz svog budžeta 6,2 miliona KM, između ostalog, smanjivanjem naknada za putne troškove, prevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme.

Istovremeno će pet miliona američkih dolara osigurati SAD svojom donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog s Savjetom ministara BiH 2001. godine. Dinamika finansiranja iz budžetskih sredstava u narednom periodu uslovljena je usvojenim Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH za srednjoročni period.

Savjet ministara i Predsjedništvo BiH su ranije podržali zahtjeve Ministarstva odbrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, izvrši nabavka dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

Utvrđen je i prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijskog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske. Riječ je o donaciji Vlade Turske vrijednoj 11 miliona i 111 hiljada turskih lira koja će pomoći Oružanim snagama BiH u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti sistema odbrane BiH. Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica odbrane.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj u vezi s izgradnjom i obnovom određenog broja bolnica u Bosni i Hercegovini u vrijednosti 19,5 miliona američkih dolara. Novac će biti utrošen na dovršetak izgradnje i obnove tri bolnice u Mostaru i Konjicu, čime će biti osigurane moderne medicinske usluge za pacijente u Kantonalnoj bolnici „Safet Mujić“ Mostar, Bolnici Konjic i Univerzitetskoj bolnici Mostar.

Rok otplate zajma je 25 godina, uključujući pet godine grejs perioda, uz kamatu od dva posto. Završetak ovog projekta planiran je za kraj 2022. godine. Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *