“Dan bez automobila” u Banjaluci

Društvo

Banja Luka se danas priključila gradovima širom svijeta koji organizujući manifestaciju „Dan bez automobila“ ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

Današnji događaj započeo je takmičenjem u vožnji bicikla na poligonu spretnosti na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

Poligon predstavlja vid rekreacije kroz zabavu ali i promociju biciklističkog prevoza kao zdravog načina života i promociju „ekoloških“ prevoznih sredstava. Najspretniji vozači bicikla i oni koji su pokazali najbolje znanje na testu iz saobraćajnih propisa dobili su nagradu.

– Više od deset godina organizujemo akciju „Dan bez automobila“, koja obuhvata promociju vožnje javnim prevozom i biciklima– kazao je gradonačelnik novinarima prilikom posjete poligonu spretnosti.

On je naglasio da ovakve akcije imaju za cilj da promijene svijest stanovništva da ne treba stalno voziti motorna vozila i automobile, kojih je u Banjoj Luci registrovano više od 70.000.

Prema njegovim riječima, u Banjoj Luci se obavljaju stalne kontrole kvaliteta vazduha.

-Zadovoljni smo stanjem kvaliteta vazduha u Banjoj Luci, i ove akcije imaju puni smisao i jesu doprinos tom poboljšanju kvaliteta vazduha – naglasio je gradonačelnik.

Sekretar Auto moto saveza RS, Ranko Babić izjavio je novinarima da se Savez bavi nizom preventivnih i obrazovnih aktivnosti sa namjerom i željom da se smanji broj saobraćajnih nezgoda i stradalih lica.

– Godišnje se u RS desi više od deset hiljada saobraćajnih nezgoda, sa preko 180 smrtno stradalih lica i nekoliko hiljada teško povrijeđenih. Zato koristimo svaku priliku da skrenemo pažnju na neophodnost poštovanja saobrćajnih propisa. Jedna od tih akcija je i „Dan bez automobila“ i danas u svakom gradu RS organizujemo aktivnosti usmjerene na skretanje pažnje za povećanjem bezbjednosti u saobraćaju – rekao je Babić.

Šef banjalučke kancelarije OEBS-a, Dmitri Jordanidi rekao je da je Misija OEBS-a podržala akciju „Dan bez automobila“ i da veliku pažnju posvećuju pitanjima koja su u vezi sa zaštitom okoline.

– Želimo da privučemo pažnju stanovništvu na činjenicu da su automobili ipak bitan izvor zagađenja. Bicikle je potrebno da koristimo što češće i ja sa radošću svaki dan idem na posao biciklom – kazao je Jordanidi.

Ostale aktivnosti

Do kraja dana, povodom obilježavanja manifestacije „Dan bez automobila“, u Banjoj Luci biće održane brojne aktivnosti.

U vremenu od 17.30 do 19.30 časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U tom periodu biće besplatan prevoz za sve putnike, koji uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“. Istovremeno, biće izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“, te urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Od 18 časova na Trgu Krajine, EU info centar u BiH u partnerstvu sa Gradom i Centrom za životnu sredinu – organizuje biciklijadu u cilju promocije korištenja bicikla kao održivog i ravnopravnog vida transporta. U vrijeme održavanja biciklijade biće upriličeno i zvanično otvaranje EU info kancelarije u Banjoj Luci, na adresi Marije Bursać 2.

„Dan bez automobila“ održava se u okviru Evropske sedmice mobilnosti, čiji je ovogodišnji slogan „Pametna mobilnost. Snažna ekonomija“.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *