Vigemark: Referendum nepotreban, a priče o ratu su uvreda za građane

Politika

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni i ponovio da je stav EU da je referendum o Danu Republike Srpske nepotreban.

Vigemark je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem u Banjaluci rekao da je bilo dosta teške retorike i da je probleme u vezi sa obilježavanjem praznika potrebno rješavati “konstruktivnim dijalogom”.

-EU podržava dijalog kojim bi se riješili postojeći problemi. U BiH moraju biti riješena, ne samo prava većine, nego i manjine, što su evropski principi, rekao je Vigemark dodao da nikakva simbolika ne smije ugroziti evropski put BiH.

Vigemark je ocijenio da oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vrijeđaju građane BiH koji su ga preživjeli.

-Niko pri zdravoj svijesti ne bi razmišljao o takvim stvarima, a EU ih sigurno neće dozvoliti, kaže Vigemkark.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik Republike Srpske i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

-Očekujem da će se nakon referenduma o Danu Republike, odnosno 26. septembra znati da su građani Srpske rekli da 9. januar mora da ostane praznike Republike Srpske. Nakon toga je potrebno doći do imena praznika, a svoje prijedloge sam ranije iznosio, rekao je Ivanić i dodao da očekuje da će član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prestati da “ispaljuje rakete, kao o Danu Republike, jer bi mu se mogle kao rikošet vratiti”.

Ivanić i Vigemark ocijenili su da je prihvatanje aplikacije za članstvo BiH u EU pozitivna vijest i dokaz spremnosti za reforme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *