Poskupljenjima i “bećarskim” porezom žele povećati natalitet

Društvo

Pad nataliteta, pusta sela, masovni odlazak mladih – živopisna rješenja za ove probleme predlagali su 2017. političari, privrednici, feministkinje i crkveni velikodostojnici.

Godišnje u RS umre i do 5.000 više ljudi nego što se rodi beba, u malim mjestima zatvaraju se škole, kuće i imanja, a gusto su naseljena još samo groblja. Problemi koji odavno muče RS u predizbornoj 2017. postali su hit, pa su i rješenja navirala: sa govornica, oltara, okruglih stolova.

Tako je vladika Atanasije Rakita, jedan od vodećih intelektualaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i u to vrijeme episkop bihaćko petrovački, pozvao stare neženje iz ove siromašne eparhije da se okanu alkohola i stupe u manastir.

Vjernicima koji su zašli u pedesete, a nisu „život osmislili kroz porodicu“, ponudio je da se zamonaše i tako “spasu od čamotinje i očajanja”.

– Mnoge starije neženje pribjegnu kafanskom načinu života. Tako se rastaču i uništavaju, pa nisu od koristi ni sebi ni zajednici – poručio je Atanasije.

Ipak, stare lole krajiške nisu pohrlile u monahe, a kada je vladika Atanasije premješten za episkopa mileševskog, u Petrovcu je prestala i priča o tome.

Ostali su samo mnogobrojni, mahom pozitivni komentari na portalima. U jednom od njih čitalac je poručio: “vladiko, eto i mene kod vas za pet – šest godina!”

I u Gender centru RS uvidjeli su da sela starih neženja nemaju perspektivu, pa su poručili: “Ako selo ostane bez žena, Srpska će ostati bez sela”. Za razliku od SPC, feministkinje su tražile, a bogami i izborile, mnogo praktičnija rješenja, poput dodatnih podsticaja za žene poljoprivrednice, pa je i broj gazdarica seoskih imanja porastao za oko 15 odsto.

U gradovima pad nataliteta je naročito zabrinuo poslodavce. U strahu da će ostati bez radne snage i oni su presavili tabak.

Predložili su uvođenje “bećarskog” poreza za zaposlene cure i momke, koji imaju više od 25 godina, a nemaju djecu.

U Uniji udruženja poslodavaca RS nisu otkrili ko je autor ovog lucidnog prijedloga, ali su pojasnili da bi obveznici porez plaćali dok ne postanu roditelji, a da bi taj novac bio namijenjen za pomoć višečlanim porodicama.

Demografi tvrde da je porez na bećare ne može podstaći rađanje, ako društvo ne obezbijedi bolje uslove za djecu i porodicu.

Iz vrha vlasti BiH su poručili da će te uslove obezbijediti na način još neviđen u svijetu – povećanjem nameta! Osiromašeni građani BiH će, tvrde čelnici, progledati kad se povećaju akcize na gorivo.

– Bude li povećanja akciza, biće i novih radnih mjesta i više investicija, a to će dovesti i do porasta nataliteta – navedeno je u obrazloženju prijedloga Zakona o akcizama.

Zakon je proguran, gorivo će uskoro poskupiti, a šta će biti sa natalitetom nije teško naslutiti. Ali, ispunjen je uslov za dobijanje još jednog kredita od MMF, kojeg bi trebalo da vraćaju buduće generacije. Crnohumorni komentari nisu izostali.

– Zar misle da će za 20 godina ovde biti nekog da vraća kredite? Možda da ih sačekaju kad dođu da obiđu grobove, pa im pootimaju novčanike – prokomentarisao je jedan čitalac onlajn izdanja Blica.

Bitka za 405 maraka

Na inicijativu premijerke Željke Cvijanović u RS je uvedena naknada od 405 KM za nezaposlene porodilje, a one će ih, kao i zaposlene majke, primati godinu dana, odnosno 18 mjeseci, ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

Najava da će naknadu primati žene koje se porode u decembru 2017. ili kasnije, izazvao je proteste nezaposlenih majki beba rođenih koji mjesec ranije.

One traže da primaju naknadu dok im djeca ne napune godinu.

– Zar je moje dijete manje vrijedno za RS zato što je rođeno u novembru – poručila je jedna od njih.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *