U Srpskoj godišnje umre 60 žena od raka grlića materice

Društvo

Najvažnije je rano otkriti rak grlića materice, upozorili su doktori Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv raka grlića materice, koja se krajem januara obilježava u zemljama Evrope. Poražavajući podatak je da u Republici Srpskoj oko 60 žena godišnje umre od raka grlića materica, a oboli njih oko 200.

Ljiljana Latinović, patolog-citolog, rekla je da se ova bolest otkriva zahvaljujući kolposkopiji, citološkom nalazu i testiranju na humane papiloma viruse.

“U prevenciji cervikalnog karcinoma najveći rezultati su prevencija malignih tumora postignuti baš kada je u pitanju ovaj karcinom. To možemo zahvaliti uvođenju organizovanog skrininga koji otkriva promjene koje prethode nastanku invazivnog karcinoma grlića materice”, rekla je Latinovićeva.

Miroslav Popović, specijalista ginekologije i akušerstva, objasnio je da se u UKC RS rade mali i veliki operativni zahvati.

“Mali operativni zahvati su oni kada je na vrijeme dijagnostifikovana preinvazivna lezija, operacijom se riješi problem i izlječenje je sto odsto”, kazao je Popović.

Dodaje da velikih radikalnih operativnih zahvata s uznapredovalim karcinomom bude oko 35 godišnje.

U UKC RS, kako kaže, rade se i laparaskopski zahvati, što je kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije slučaj samo u Sloveniji.

“Osposobljeni smo kadrovski i tehnički za tretman pacijentkinja, ali, ipak, apelujem na njih da se ne opuštaju jer rano otkrivanje dovodi do boljih prognoza liječenja”, rekao je Popović.

Živko Vranješ, specijalista onkolog, rekao je da je jedan od najvećih problema što se pacijentkinje javljaju tek u uznapredovalim fazama bolesti, zbog čega su rezultati liječenja lošiji.

“U RS godišnje oboli od 180 do 200 žena, a godišnje umre njih oko 60 od raka grlića materice”, kazao je Vranješ.

Goran Marošević, specijalista radijacijske onkologije u Affidea/IMC centru za radioterapiju Banjaluka, kazao je da je na godišnjem nivou veliki broj oboljelih žena, te da je teža situacija samo u Africi.

“Pored velikog broja oboljelih, veliki broj ne može da se operiše zbog kasnog otkrivanja. UKC RS radi najsavremeniju radioterapiju, a rezultati su bolji kada se bolest otkrije na vrijeme”, kazao je Marošević.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *