Veliki Srbin Milorad Dodik ne zna kako i gdje je umro sv. Sava!?

Društvo

Dodik, koji se u javnosti često predstavlja kao nacionalista i “veliki Srbin”, danas je napravio kardinalnu grešku u svojoj izjavi nakon prezentacije mozaika na kupoli Hrama sv. Save u Beogradu i pokazao da mu nacionalna istorija nije jača strana.

U izjavi za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je Hram sv. Save na Vračaru sagrađen “na mjestu gdje je pogubljen Sveti Sava”. Čak i ako je omaška, ona predstavlja jedan od najkrupnijih lapsusa u njegovoj dugogodišnjoj političkoj karijeri i to baš na temu srpstva i pravoslavlja.

Naime, sv. Sava, prvi srpski arhiepiskop umro je 14./27. januara 1236. godine u Velikom Trnovu, prestonici bugarskih careva, po povratku sa drugog hodočašća u Svetoj zemlji. Njegove mošti su prenesene u Srbiju 1237. godine i sahranjene u manastiru Mileševa, odakle su ih Turci oteli i spalili na Vračaru 1594. godine.

Ovo o sv. Savi nauče i djeca u prvom razredu osnovne škole u Republici Srpskoj na časovima vjeronauke. Ali, Dodik to nije znao!

Poznati psihoanalitičar Sigmund Frojd je smatrao da lapsus predstavlja djelo koje ukazuje na podsvjesnu želju. U slučaju Milorada Dodika zlobnici bi rekli da je njegova podsvjesna želja da bude veći Srbin i od sv. Save.

Dodik je danas u Beogradu prisustvovao promociji mozaika na kupoli Hrama sv. Save na Vračaru zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *