Banjaluka: SZP podržao tužbe protiv seta odluka o grijanju

Društvo

Predstavnici gradskih odbora stranaka Saveza za promjene podržali su tužbe protiv seta odluka o grijanju Skupštine grada Banjaluka koje su podnesene Okružnom sudu.

Na današnjem sastanku je podržana i inicijativa u vezi sa ovim odlukama podnesena Ustavnom sudu Republike Srpske, te izražena nada da će pravosudne institucije o njima odlučiti efikasno i nepristrasno.

Učesnici okruglog stola o Eko-toplani i grijanju u Banjaluci danas su se saglasili da Skupštini grada bude podnesena inicijativa o poništavanju Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije i Odluke o tarifnom sistemu sa metodologijom obračuna isporučene toplotne energije, te da budu donesene nove odluke usklađene sa zakonima i Ustavom Srpske.

Među zaključcima se navodi da cijenu toplotne energije mora utvrđivati i odobravati regulatorni organ ili nadležna agencija, te da grad u saradnji sa “Šumama Srpske” mora obezbijediti jasne i transparentne godišnje izvještaje o potrošnji drvne mase za potrebe Eko-toplane, praćene dokazima o pošumljavanju.

– Obavještavamo građane Banjaluke da ne postoji pravni osnov za plaćanje računa Eko-toplana ukoliko sa njom nisu potpisali ugovor o isporuci toplotne energije – navodi se u zaključcima sa okruglog stola.

Učesnici su saglasni i da je neophodno poništiti Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, odnosno zakup iznajmljenih kapaciteta banjalučke Toplane, saopšteno je iz Saveza za promjene.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da su odluke o grijanju, koje je donijela Skupština grada, u suprotnosti sa zakonima o javno-privatnom partnerstvu, o javnim nabavkama, te o komunalnoj djelatnosti.

– Ispostavilo da je u februaru stara Toplana isporučila 75 odsto toplotne energije, a preostalo Eko-toplana. Uz to, prisutan je i veliki problem zagađenja vazduha u Banjaluci – upozorio je Borenović.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Mladen Kajkut rekao je da je potrebno odgovoriti na brojna pitanja:

– Glavna su da li Eko-toplana ima upotrebnu, te ekološku dozvolu, kao i zašto je njen kapacitet grijanja samo 25 odsto.

Okrugli sto, koji je održan u hotelu “Bosna” organizovali su gradski odbori SDS-a, PDP-a i NDP-a, te partije “Sloboda”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *