Oboljeli od šizofrenije bez lijeka do kraja godine

Društvo

Pacijenti oboljeli od šizofrenije i paranoidne psihoze ostali su bez neophodnih injekcija “moditen depo”, kojih do kraja godine, sigurno, neće biti na tržištu BiH.

Ovaj lijek pacijenti moraju da dobijaju svakih 28 dana, a nestašicom je obuhvaćeno stotine pacijenata, koji su već trebali da dobiju injekciju. Do nestašice je došlo jer je proizvođač, od kojeg je BiH nabavljala lijek i jedini imao dozvolu za naše tržište, prestao da ga proizvodi.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH objašnjavaju da je nestašica ovog lijeka najavljena do kraja 2016. godine.

– Ipak, nadamo se da će brzo biti prevaziđen ovaj problem. Direktnu generičku paralelu nemamo na tržištu Bosne i Hercegovine, odnosno nema lijeka sa istim supstancama drugog proizvođača. Za sada jedino preostaje da doktori svojim pacijentima odrede neku terapijsku alternative prisutnu na našem tržištu – rekao je direktor Agencije Aleksandar Zolak.

Međutim, pacijentima sa dijagnozom šizofrenije, paranoje ili teže depresije neophodna je baš ova injekcija i nikakve tablete je ne mogu zamijeniti. Oni, svakako, pored ove terapije, redovno piju i druge lijekove sličnog dejstva.

Međutim, psihijatri naglašavaju da je izuzetno važna baš ova injekcija, jer ako se samo jednom preskoči, izaziva poremećaj ponašanja kod pacijenata i agresivnost. Zbog toga su sada u strahu i pacijenti i njihove porodice jer znaju šta ih čeka ukoliko samo jednom ne dobiju ovu terapiju.

Psihijatri ističu da su i oni zabrinuti zbog nedostatka ove injekcije, koja se pokazala kao izuzetno djelotvorna, te da se nikako nije smjelo dozvoliti da dođe do nestašice. Tvrde da za sada ne znaju koja zamjena bi bila adekvatna.

Nestašica i u regionu

Injekcije “moditen depo” trenutno nema ni u regionu, pa tako ne postoji mogućnost ni da pacijenti sami nabave ovaj lijek, za koji bi im bila refundirana sredstva.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *