Penzioneri u BiH veoma traženi na tržištu rada?

Društvo

Raste broj penzionera koje i nakon odlaska u penziju poslodavci angažuju na različitim poslovima. Podaci su to Fonda za penzijsko osiguranje Republike Srpske.

Od ukupno 260 000 penzionera njih 2 964 ima status zaposlenog ili osiguranika.

– Najveći broj je po osnovu osiguranja u radnom odnosu to je preko 1 200, potom po osnovu ugovora o djelu negdje oko 500 korisnika, po osnovu izabrana i imenovana lica 380, samostalne djelatnosti oko 131, poljoprivrednici 31 i tako dalje – rekao je Tihomir Joksimović, potrparol Fonda PIO RS, javlja ATV.

U Fondu PIO objašnjavaju da korisnici samostalnih penzija, po zakonu, mogu biti osigurani, dok korisnici porodičnih penzija nemaju to pravo.

– Odlaskom u penziju ne staje život i ne gube se radna sposobnost i elan – kaže Miroslav Vujatović.

Osnovao je, uspješno vodio konsultantku firmu. Otišao je u zasluženu penziju, ali i dalje aktivno učetvuje u radu firme. I nije jedini, često angažuju pezionisane kolege inženjere.

– Prednost je što imaju ogromno iskustvo, znanje, jer su stekli to iskustvo u nekom prijeratnom i poslijeratnom periodu, kad su mogli da rade sa svojm znanjima i da to plasiraju. Tako da su imali od koga da nauče, a ovi sad mladi nemaju. Nemamo mi u privredi stasalih, ima ali to je vrlo mali broj – kaže Miroslav Vujatović.

Ministar rada Milenko Savanović kaže da on prvenstvo u zapošljavanju daje mladima. Kada se penzioniše za koju godinu, kaže ne namjerava da nekom omladincu zauzima radno mjesto.

– Svi traže znanje, znanje se postiže radom i iskustvom. Niko od nas nije znanje stekao prvih dana radeći, nego životno iskustvo i radno iskustvo je najbolje. Treba pružiti šansu mladim ljudima da oni to isksutvo stiču i da ga na neki način dođu u poziciju da daju svoj puni doprinos – rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Odlazak mladih, niske penzije, ali i iskustvo, radne navike, želja da prenesu znanje i vještine koje su stekli- glavni su razlozi što penzioneri i kada okače kopačke o klin i dalje nastavljaju da igraju u prvom timu.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *