Istočno Sarajevo pokrivaće 170 novih kamera

Društvo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici šest gradskih opština i predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo potpisali su Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta “Video nadzor za bezbjednije područje Istočnog Sarajeva” koji je vrijedan 405 000 KM.

Istočno Sarajevo biće pokriveno sa 170 novih kamera. Video nadzor će se postaviti na 102 lokacije u gradu, od čega je 59 ulaza i kontrolnih tački, 11 trgova i šetališta te sve zgrade vrtića, škola i fakulteta.

– Zahvaljujem se gradonačelniku i načelnicima koji su sa velikim razumijevanjem i ozbiljnošću pristupili realizaciji projekta. Evo došli smo u fazu gdje su stvoreni svi ti uslovi za realizaciju – rekao je zamjenik načelnika PU Istočno Sarajevo Predrag Ćajić.

Izradu projekta, instalaciju i montažu video nadzora vršiće Policijska uprava Istočno Sarajevo, dok će Grad kao nosilac i investitor projekta provesti tendersku proceduru i pripremne radove. Iz gradskog budžeta izdvaja se polovina neophodnih sredstava.

– Dogovorili smo se i popisali Sporazum kojim smo oslobodili opštine Trnovo i Istočni Stari Grad, kao nerazvijene. Grad i četiri opštine su preuzele obavezu finansiranja kompletnih troškova na tom području – istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Načelnici nerazvijenih opština zadovoljni gestom. Uz skromne budžete finansiranje video nadzora, iako značajno, bilo bi skoro nemoguće. Grad će platiti 202 000 maraka a još toliko obezbijediće Istočna Ilidža, Pale, Sokolac i Istočno Novo Sarajevo. U nekim opštinama pripremni radovi već su počeli.

– Pred policijskom upravom je ozbiljna aktivnost jer se radi o tehnički složenom projektu, ali će on pokazati ozbiljnost i da Grad i opštine prate savremene trendove i imaju video nadzor – kazao je načelnik opštine Pale Boško Jugović.

– Ostaje pitanje nabavke kamera, a ostali radovi već su počeli, postavljanje optičkog kabla i ostala infrastruktura već je u toku – dodao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Postavljanje kamera ne znači rješavanje bezbjednosne situacije, kažu u Policijskoj upravi. Sigurno je da će kamere policiji pomoći u svakodnevnom radu, rješavanju i dokazivanju krivičnih djela.

ELTA TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *