Banjaluka: Mještani Nove Varoši protiv gradnje u parku, traže javnu raspravu

Društvo

Mještani banjalučkog naselja Nova Varoš okupili su se večeras na protestu zbog odluke gradskih vlasti da se na zelenoj površini gradi stambeno-poslovni objekat u kojem bi trebalo da bude i sjedište ove mjesne zajednice.

U parku na raskrsnici ulica Tina Ujevića i Dragiše Vasića, gdje je po izmijenjenom regulacionom planu predviđena gradnja stambeno-poslovnog objekta okupilo se više od stotinu mještana, a među njima dosta penzionera i djece, kojima zelene površine najviše znače. Oni su do 15. juna, do kada je trajao rok za podnošenje primjedbi, na adresu banjalučke Gradske uprave uputili oko hiljadu pisama. Od nadležnih u Gradskoj upravi još nisu dobili konkretne odgovore.

Milada Šukalo iz Građanske inicijative Nova Varoš kaže da su ih obavijestili da su njihove primjedbe upućene URBIS-u koji je izradio prijedlog nacrta regulacionog plana.

– Ono što u svemu tome jeste činjenice je da oni sada pokušavaju dobiti na vremenu. Grad je mogao nama da odgovori. Naše primjedbe su vrlo jednostavne i grad je zapravo taj koji će o njima odlučivati, kaže Šukalo.

 Milada Šukalo: Pokušavaju da dobiju na vremenu!

Građani Nove Varoši zahtijevaju od gradskih vlasti da se održi javna rasprava o ovom pitanju, što je Grad obavezan da učini.

– Odlučili smo da ovu priču dignemo na malo veći nivo. Mi želimo da zaštitimo Novu Varoš dugoročno, da zaštitimo naše zelene površine. Očekujemo javnu raspravu. Želja nam je da se javna rasprava održi poslije radnog vremena, da bi što veći broj građana mogao doći. Interes za ovu javnu raspravu je ogroman, tvrdi Milada Šukalo.

Građani, koji su ovaj protest iskoristili za druženje i piknik, poručuju da će biti istrajni u namjeri da sačuvaju zelene površine i nadaju se da će Gradska uprava ovoga puta ozbiljno shvatiti njihovo protivljenje.

Gradonačelnika Igora Radojičića pozvali su da lično dođe i razgovara sa svojim sugrađanima.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *