Tehnički prijem državnog zatvora do kraja mjeseca

Društvo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Srpskainfo da očekuje da se do kraja septembra završi sav posao oko tehničkog prijema državnog zatvora u Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža.

On je istakao da je Savjet ministara BiH usvojio informaciju Ministarstva pravde BiH o načinu prevazilaženja problema u vezi sa tehničkim prijemom državnog zatvora u Istočnoj Ilidži, koji bi trebalo da bude obavljen tokom ovog mjeseca. Šarović kaže da je postignut definitivan dogovor između subjekata koji o tome odlučuju, a najvažnije je da su se usaglasili Ministarstvo pravde i opština Istočna Ilidža.

– Određeni su rokovi i očekuje se da se sve vezano za tehnički prijem završi u narednih nekoliko sedmica – kaže Šarović.

Dodaje da se time otvara prostor da ova institucija počne da funkcioniše.

– Savjet ministara će na jednoj od sljedećih sjednica izabrati rukovodstvo, jer za sada imamo privremenu upravu, odnosno implementacionu jedinicu, koja je vodila računa o izgradnji objekta. Kada se završi tehnički prijem oni prestaju sa radom, a Savjet ministara treba da izabere rukovodstvo zatvora – rekao je Šarović.

Navodi da odmah nakon toga treba da bude raspisan konkurs za prijem 120 službenika, za šta je novac u budžetu već obezbijeđen.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović kaže da, nakon što je Savjet ministara usvojio informaciju o napretku u rješavanju problema tehničkog prijema zatvora, očekuje da bude završen u najskorijem roku.

– Na sastanku rukovodstva opštine Istočna Ilidža, predstavnika Savjeta ministara i šefa delegacije EU u BiH Lars Guner Vigemarka dogovoreno je da se, odmah po ulasku u tehnički prijem, imenuje vršilac dužnosti direktora. Tako bi svi procesi za prijem radnika bili na vrijeme spremni, a ova institucija što prije počela da funkcioniše – izjavio je Božović.

Zatvor će početi da radi postepeno. Prvi će biti zaposleni policajci, nadzornici, čuvari, a zatim i medicinsko, te ostalo prateće osoblje.

Kapacitet četiri bloka za smještaj zatvorenika i pritvorenika je 348 mesta – 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Ćelije od 12 metara kvadratnih samo su dio potvrde o ispunjavanju evropskih zatvorskih pravila i najsavremenijih standarda prema kojima je zatvor građen.

Sve osobe koje budu radile u tom zatvoru proći će posebnu obuku kako bi mogli raditi na toj opremi. Time bi se rasteretili entitetski zatvorski kapaciteti i riješio problemi njihove prebukiranosti.

Gradnja objekta državnog zatvora je završena 25. septembra prošle godine, a Jedinica za sprovođenje projekta je 8. septembra 2017. godine opštini Istočna Ilidža podnijela zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole i tehničkog prijema.

Pregovori i dodatna vještačenja trajali su do 7. septembra, kada je Upravni odbor zadužio direktora Jedinice za implementaciju projekta da zaključi ugovor o vršenju tehničkog prijema sa Unis Institutom po cijeni od 283.385 KM.

Najveći donator za izgradnju ove ustanove je EU sa 10,8 miliona evra, dok su preostali dio novca obezbijedili Ministarstvo pravde BiH, Švedska, SAD, kao i Razvojna banka Savjeta Evrope putem kredita.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *