Tokom četiri godine ukradeno šume za 9,4 miliona KM

Društvo

Po osnovu bespravne sječe i krađe šume, Republici Srpskoj je za nepune četiri godine pričinjena šteta od 9,4 miliona maraka.

Unazad pola decenije, najveća šteta registrovana je 2015. godine, kada je bespravno posječeno 22.988 metara kubnih, ukupne vrijednosti od skoro 3,3 miliona KM.

U „Šumama Republike Srpske“ naglašavaju da poseban problem predstavlja mali procenat riješenih prijava. Primjera radi, za šest mjeseci ove godine pričinjena je šteta od 876.443 maraka, a naplaćeno je tek 10.470 KM.

– U pomenutom periodu bespravno je posječeno i otuđeno 4.834 metara kubnih, bespravno posječeno bez otuđivanja 1.135, dok šumska krađa gotovih sortimenata iznosi 42 kubika, što je ukupno 6.011 kubika. Najveće šumske štete evidentirane su u ŠG „Jahorina“ Pale, ŠG „Doboj“, te ŠG „Romanija“ Sokolac, u kojima je evidentirano 56 odsto ukupnih šteta – kažu u „Šumama RS“.

Dodaju da je u pomenutom periodu podneseno ukupno 1.048 prijava, od čega 227 krivičnih i 821 prekršajna prijava.

– Od ukupno evidentiranih šteta 78 odsto je pokriveno prijavama, ali problem i dalje predstavlja mali broj riješenih prijava i naplaćene štete. Ipak, na planu zaštite šuma i šumskog zemljišta učinjen je značajan pomak u odnosu na lane, pa je veličina pričinjene štete u ovom periodu manja za 22 odsto u odnosu na isti period 2017. Takođe, pokrivenost prijavama evidentiranih šteta veća je za 21 odsto – ističu u ovom preduzeću.

Zbog problema krađe šume mnoga šumska gazdinstva su pribjegla postavljanju video nadzora na nekim kritičnim područjima, te postavljanju rampi na šumskim kamionskim putevima.

Iz „Šuma RS“ poručuju da pojačanim čuvarskim službama i kontrolama pokušavaju da smanje bespravanu sječu, te prisvajanje i promet gotovih šumskih drvnih sortimenata.

Iz Inspektorata RS saopštili su da je u posljednje dvije godine povećan obim sječe u privatnim šumama, gdje značajan problem predstavljaju neriješeni imovinski odnosi, kao i neusklađenost katastarskih i gruntovnih podataka.

Oduzimanje drvnih sortimenata

Inspektori su u toku ove godine oduzeli 962 metra kubna šumskih drvnih sortimenata čija vrijednost se procjenjuje na preko 83.600 KM. Sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu, jer je kontrolama utvrđeno da isti nisu žigosani i obrojčeni, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi.

– Izrečeno je 509 upravnih mjera za otklanjanje nepravilnosti. Izdato je 398 prekršajnih naloga u vrijednosti od 539.100 KM, podnesene su tri prekršajne i četiri krivične prijave – kažu u Inspektoratu RS.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *